Naoružani do zuba čekaju Ruse

Poljska ulaže ogroman novac u naoružanje, a ta zemlja je pretekla sve evropske članice NATO po tom pitanju.

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2022.

09:34

Naoružani do zuba čekaju Ruse
EPA-EFE/BARTLOMIEJ WOJTOWICZ/Ilustracija

Poljsko naoružavanje nije počelo juče, već godinama unazad. Desničarska vlada predvođena strankom Pravo i pravda i stranačkim predsednikom Jaroslavom Kačinskim, godinama sprovodi plan povećanja izdvajanja za oružane snage kao jedno od glavnih programskih zadataka.

Ruska invazija na Ukrajinu samo im je olakšala posao jer se više niko u Poljskoj ne usuđuje da se glasno suprotstavi povećanju vojnih izdataka.

Pre samo šest meseci to povećanje iznad dva odsto bila je velika tema koju je obilato iskorišćavala poljska opozicija.

Tako je početkom 2021. godine poljska vlada morala da uverava javnost o ispravnosti takve odluke. Ali u tim naporima u javnost je isplivala i informacije o vojnoj vežbi "Zima-20", koja je održana na samom početku 2021. godine i trebalo je da pokaže mogućnosti odbrane od ruskog napada, tj. da dokaže da poljska vojska može zadržati ruske snage barem 22 dana, što bi trebalo da bude dovoljno za reakciju Severnoatlantskog saveza.

Međutim, simulacije bitaka pokazale su da bi ruske snage za samo četiri dana došle do reke Visle, a peti bi dan ušle u Varšavu.

U javnosti je ipak ostala sumnja da su te vežbe nameštene kako bi se javnost kupila za dodatno naoružavanje Poljske. Ali onda je počeo napad Rusije na Ukrajinu i sve se promenilo.

Naime, već I sama činjenica da je ruski predsednik odlučio da napadne tako veliku državu, koja je uz to i sused Poljskoj, bila je dovoljna da nestane svaki otpor poljske javnosti prema povećanju vojnih izdataka.

Zbog toga je, tokom govora održanog 18. maja, Kačinski mogao bezbrižno da objavi da će se izdaci za oružane snage već 2023. godine povećati na tri odsto bruto društvenog proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: