Lucifer stiže u Srbiju – šta nas čeka? VIDEO

Vreli toplotni talas nazvan Lucifer, koji već hara Evropom, približava se Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2022.

13:45

Lucifer stiže u Srbiju – šta nas čeka? VIDEO
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Slede nam dani i noći nesnosnih vrućina. Kako je meteorolog Đorđe Đurić rekao, toplotni talas Lucifer, o kojem se danima priča, stigao je do severozapada Evrope, a njegovo poreklo je sever Afrike.

"Interesantan je podatak da je u Portugaliji temperatura dostigla 47. stepen, što je rekord za jul mesec, vrlo malo je falilo da se dostigne apsolutni rekord", rekao je meteorolog za TV Prva.

"Veoma je neobično za područje zapadne Evrope, gde su leta vrlo blaga, kao i zime. I sada kada se dogode tih 40 stepeni u Londonu, to je zaista neverovatno. Sve je to nastalo zbog visinskog ciklona koji je povukao taj vreo vazduh poreklom sa severa Afrike preko Španije, Portugalije, Francuske, daleko na sever Evrope", rekao je.

Đurić je istakao da smo navikli da nam sa zapada stiže osveženje, ali ovoga puta nam sa zapada stiže vrela masa.

O Luciferu koji stiže u Srbiju kaže da nije alarmantan.

"Leto je i treba očekivati vrlo uobičajene visoke temperature, dakle, nije ništa alarmantno. Imaćemo vrednosti preko 35 stepeni, lokalno u subotu do 40 stepeni na istoku Srbije i onda lagano u nedelju na ponedeljak temperatura će padati do 33 stepena, to možemo nazvati osveženjem. Ni tada se toplotni talas neće zaustaviti, dakle on se nastavlja i već od utorka ponovo imamo veoma visoke temperature, preko 35 stepeni", objasnio je Đurić.

Tropske noći bez sna

Ono što će biti neugodno, biće tople noći, naglasio je meteorolog.

"Imaćemo duži niz tropskih noći u Beogradu i biće vrlo neugodno za spavanje", rekao je Đurić.

Prognoza za avgust obećava češće pljuskove, dok do kraja jula nema naznaka da će biti padavina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: