Eskalacija na KiM? NATO: Ne

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana rekao je da NATO ne vidi znak bilo kakvog rizika od eskalacije situacije na severu Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

22:55

Eskalacija na KiM? NATO: Ne
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Ali ni u drugim delovima Kosova ili u širem regionu.

On je u intervjuu za KoŠev poručio da je jedini put za obe strane dijalog i kompromis i da NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine.

Dodao je da kosovske bezbednosne snage (KBS) na sever mogu da dođu samo uz dogovor i konsultacije sa komandantom KFOR-a, te ponovio da KFOR na Kosovu striktno sprovodi svoj mandat na osnovu rezolucije SB UN 1244.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Rumunije, a sada zamenik generalnog sekretara zapadnog vojnog saveza boravio je danas na Kosovu, a poseta je usledila samo nekoliko dana od NATO samita u Madridu, koji Džoana ocenjuje kao veoma uspešan.

On je naveo da je situacija na KiM krhka, ali stabilna i da NATO ne vidi naznake moguće eskalacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: