Rat – dan 129: Ukrajinci: "Nismo opkoljeni"; "Rusija se povlači"; Oglasio se Lukašenko

Danas je sto dvadeset i deveti dan ruske vojne operacije u Ukrajini.

Izvor: B92

Subota, 02.07.2022.

07:53

Rat – dan 129: Ukrajinci:
Foto: Profimedia

Ukrajinski operater nuklearne elektrane saopštio je da je ponovo uspostavio vezu sa sistemima za nadzor u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koju su zauzele ruske snage.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nadzorni organ UN za atomsku energiju, saopštila je da želi hitno da izvrši inspekciju elektrane na jugu Ukrajine, ali ukrajinske vlasti se protive svakoj takvoj poseti dok je ona pod kontrolom ruskih snaga, preneo je Rojters.

To je bio drugi put da je izgubljena komunikacija sa postrojenjem, koje se sastoji od šest reaktora. Ukrajinska državna agencija Energoatom saopštila je na svom Telegram kanalu da je uspostavila vezu sopstvenim naporima.

Veza je, kako je navedeno, izgubljena jer su ruske trupe presekle veze svih ukrajinskih mobilnih operatera Energodaru, uključujući Vodafon, sa kojim IAEA ima ugovor za prenos podataka. Svi obavezni podaci o praćenju se prenose i IAEA je potvrdila prijem, saopštio je Energoatom.
  • Najnovije vesti sa Istočnog fronta pratite UŽIVO uz naš LIVE blog, kao i u temi Istočni front.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: