Evropski sud poručio Rusiji: Pobrinite se da ih ne ubijete

Evropski sud za ljudska prava saopštio je da je Rusiji izdao nalog da osigura da se smrtna kazna protiv dvojice Britanaca zarobljenih u Ukrajini ne izvrši.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2022.

11:32

Evropski sud poručio Rusiji: Pobrinite se da ih ne ubijete
Ilustracija: Shutterstock/Marian Weyo

Ranije ovog meseca, sud u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck (DPR) u istočnoj Ukrajini osudio je britanske državljane Ejdena Aslina i Šauna Pinera na smrt, optužujući ih za "plaćeničke aktivnosti".

Privremena mera

U saopštenju ECHR-a navodi se da je Rusiji izdao nalog za privremenu meru tražeći da "osigura da se smrtna kazna izrečena podnositeljima zahteva ne izvrši i da osigura primerene uvete njihovog pritvora i pruži im svu potrebnu medicinsku pomoć i lekove".

Porodice muškaraca poriču da su njih dvojica, koji su bili angažovani u ukrajinskim oružanim snagama, bili plaćenici.

Britanija je dosad odbijala javno pokrenuti to pitanje s vlastima u Donjecku, čiju nezavisnost priznaje samo Rusija, rekavši da se nada da bi Kijev mogao osigurati puštanje muškaraca na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: