NATO ne može da spreči Rusiju?

Uprkos svim ulaganjima u sukob u Ukrajini, NATO nije u stanju da spreči Rusiju da ispuni ciljeve specijalne operacije, piše kinesko izdanje "Global tajmsa".

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE Tomas Kalnins
EPA-EFE Tomas Kalnins

"Iza agresivne retorike NATO-a kriju se protivrečnosti i neslaganja unutar bloka. Alijansa predvođena SAD odavno je istrošila sve svoje mogućnosti", navodi se, između ostalog, prenose Novosti.

U publikaciji se takođe naglašava da će snabdevanje Kijeva oružjem i sankcije Rusiji dovesti samo do negativnih ekonomskih posledica po njih same.

"Amerikanci i Evropljani su dobro svesni da Rusija nikome ne predstavlja pretnju. I možemo očekivati da će na jesen obični građani sa Zapada početi da postavljaju pitanja svojim liderima - 'Zašto bismo mi i dalje trpeli ekonomske poteškoće?'", navodi se u tekstu.

Istovremeno, kako navodi ovo izdanje, neke članice NATO-a priznale su da su već iscrple sve svoje zalihe vojne opreme za Kijev, a isporuka novog naoružanja ovoj istočnoevropskoj zemlji zahtevala bi značajan proizvodni napor i vreme.

Time, kako je sumirao autor, SAD gube autoritet i biće prinuđene da svoju viziju globalnog poretka koordiniraju sa drugim članicama međunarodne zajednice.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte ugovora sa Sjedinjenim Državama i sporazuma sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva je, posebno, zahtevala od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, pridruživanja ukrajinskom bloku i uspostavljanja vojnih baza u postsovjetskim zemljama. Predlozi sadrže i klauzulu o nerazmeštanju udarnog naoružanja NATO-a u blizini granica Rusije i povlačenju snaga Alijanse u istočnoj Evropi na položaje iz 1997. godine.

U publikaciji se takođe naglašava da će snabdevanje Kijeva oružjem i sankcije Rusiji dovesti samo do negativnih ekonomskih posledica po njih same.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu