Poruka susedu: Kolega, pokaži mu** i prihvati to

Odlazeći bugarski premijer Kiril Petkov pozvao je Severnu Makedoniju da bude hrabra i prihvati dogovor postignut s Francuskom, jer će tako otvoriti vrata EU.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2022.

12:10

Poruka susedu: Kolega, pokaži mu** i prihvati to
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Ali Petkov je svom severnomakedonskom kolegi rekao i da, ako to uradi, može očekivati pad vlade, kao što je i sam iskusio i izgubio tokom glasanja o poverenju bugarskoj vladi.

“Na kraju znam da je politički gledano veoma teško”, rekao je Petkov u intervjuu za portal Politiko, na marginama samita EU – Zapadni Balkan. “Znam da je rizik od pada vlade veliki”, naveo je on i dodao: “Kao političar moraš doneti odluku, šta je moja uloga? Da li je moga uloga stabilnost? Ili je moja uloga da vodim naciju i idem korak napred. Mislim da je to ta odluka, a Dimitar Kovačevski to mora sada da uradi. Da sam ja na njegovom mestu ne bih uopšte dva puta razmišljao. Ako uđe u istoriju tako što će zemlji otvoriti vrata EU, mislim da je to dobar učinak za jednog premijera.”

Petkov je u Briselu kritikovan jer njegova zemlja koči pristupne pregovore Severne Makedonije, i to ne samo od Zapadnog Balkana, nego i od onih većih igrača u EU.

Tako je francuski predsednik rekao juče u Briselu: “Je li to samo između Bugarske i Severne Makedonije? Nije, i zato smo izvršili veliki pritisak na Bugarsku prošlih meseci.”

Petkov je rekao da bi kompromisni predlog Francuske trebalo da se posmatra kao “evropski”, a ne samo kao dogovor Bugarske i njenog suseda.

Odlazeći bugarski premijer je istakao i da je njegova zemlja do sada uvek podržavala članstvo Zapadnog Balkana u EU, ali da je situacija sada komplikovana zbog prava bugarske nacionalne manjine u Severnoj Makedoniji, kojima je potrebna snažnija ustavna zaštita.

“Da je naša vlada najstabilnija na svetu, ne bismo uopšte vodili ovu diskusiju”, rekao je on. “Da smo zatvorili jedno oko pred starim koruptivnim praksama, a nismo bili toliko otvoreni protiv, na primer, upotrebe gasa kao oružja unutar bloka... sada biste imali ne baš glasnu, vrlo stabilnu naciju u EU. Ali ono što bi nam nedostajalo je mogućnost da strane kažu: ‘U redu, pa želimo da idemo brže.’ Tako da sam više nego srećan što sam sada platio cenu ovim izglasavanjem nepoverenja. Zato što je to jedini način da dođe do promena. U suprotnom, zaglavljeni ste u sirotinjskoj četvrti", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: