Sergej Lavrov: Za tango je potrebno dvoje, a Zapad sam igra brejkdens

Ministri inostranih poslova zemalja učesnica Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti su usvojili deklaraciju o principu nedeljivosti bezbednosti.

Izvor: B92, Dan

Petak, 10.06.2022.

13:41

Sergej Lavrov: Za tango je potrebno dvoje, a Zapad sam igra brejkdens
EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

To je izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je dodao da je Moskva i dalje za dijalog sa Zapadom, ali da umesto "tanga udvoje", oni igraju brejkdens.

Prethodno je generalni sekretar ODKB Stanislav Zas izjavio da su danas u Jerevanu šefovi diplomatija zemalja ODKB tokom sastanka Saveta ministara inostranih poslova, podržali ulogu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u održanju međunarodnog mira i bezbednosti, prenosi Dan.

"Prvi put je u okviru ODKB usvojen princip obezbeđenja jednake i nedeljive bezbednosti, koji predviđa da nijedna strana neće jačati svoju bezbednost na račun bezbednosti bilo koje druge strane- istakao je Lavrov.

Kako je istakao, ovaj princip je bio dio temelja i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS-a), ali su zapadne zemlje kategorički odbijale njegovu primenu u praksi.

"Danas smo potvrdili privrženost ovom principu ne samo u okviru OEBS-a, već i u odnosu na razvoj cele međunarodne situacije, tim pre što je aktuelnost tvrdnji o nedjeljivosti bezbednosti sada na delu i u Indo-Pacifičkom regionu", dodao je ministar.

Lavrov je istakao da je svima postalo jasno da NATO ne može da odlučuje o sudbini Evrope.

"To da oni ne mogu da odlučuju o sudbini Evrope je, mislim, svima već postalo jasno," rekao je Lavrov novinarima i dodao da je Moskva kao i pre otvorena za dijalog sa Evropskom unijom.

"Ali za tango je potrebno dvoje, dok naši zapadni partneri izvode brejkdens sami", istakao je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: