Zaplenjen ruski avion pun putnika; Izdat nalog za hapšenje

Ruska aviokompanija “Aeroflot” morala je da otkaže let na liniji Kolombo – Moskva, nakon što su lokalne vlasti Šri Lanke zabranile avionu da napusti aerodrom.

Izvor: B92

Petak, 03.06.2022.

14:30

Zaplenjen ruski avion pun putnika; Izdat nalog za hapšenje
Foto: Epa, TOMS KALNINS

Kako su izvestile lokalne novine “Njuz first”, vlasti Šri Lanke su prizemljile ruski civilni avion koji pripada kompaniji “Aeroflo” I izdale nalog za hapšenje aviona.

Kako se navodi, Visoki privredni sud u Kolombu je izdao nalog za hapšenje nakon žalbe koju je podnela irska kompanija “Selestial Avijejšn Trejding Limited”, a koja je povezana sa zakupodavcem aviona GECAS.

Nakon što su zapadne države uvele sankcije Rusiji, zakupci aviona su tražili od Moskve da vrati iznajmljene avione iz straha od sekundarnih sankcija, pošto su im ograničenja zabranjivala finansijske odnose sa ruskim avio-prevoznicima, prenosi Raša tudej.

Rusija je, međutim, zadržala većinu takvih aviona, tvrdeći da bi povratak letelica značio kršenje potpisanih ugovora.

Rusija je takođe počelo da registruje avione u svojoj zemlji kako bi oni mogli da nastave sa radom, a kako pak prenosi portal Airfleets, letelica zadržana na Šri Lanki dobila je rusku registraciju krajem aprila, a pre toga je bila registrovana na Bermude.

"Aeroflot" je saopštio da je saslušanje o puštanju letelice zakazano za 8. jun.

Ruski turoperator "Intourist" rekao je novinarima da su ljudi koji su čekali da odlete kući zadržanim avionom smešteni u obližnji hotel.

Sankcije EU uvedene u februaru zabranile su isporuku civilnih aviona i rezervnih delova Rusiji, kao i njihovo održavanje i osiguranje. Pored toga, sankcije su obavezale zakupodavce da raskinu postojeće ugovore sa ruskim avioprevoznicima, podseća RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: