Vartolomej: SPC ispravno postupila

Vaseljenski patrijarh Vartolomej nazvao je istorijskim trenutkom to što je raskol između SPC i MPC- Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) prevaziđen.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

"Ovo nas ispunjava zadovoljstvom. To je istorijski trenutak. Raskol koji je trajao oko šest decenija, na inicijativu Vaseljenske patrijaršije, okončan je, otklonjen je i ulazimo u novi period", rekao je patrijarh Vartolomej za grčku televiziju ERT, a prenosi makedonska Telma.

On je naveo da je i pre odluke Vaseljenske patrijaršije da prizna makedonsku crkvu postojao dijalog između crkava Severne Makedonije i Srbije.

On je naveo da je specifično pitanje raskola u fokusu Patrijaršije već dugi niz godina, a da su delegacije MPC neretko dolazile na konsultacije.

"Pokušali smo da im pomognemo. U jednom trenutku smo odredili Njegovo Blaženstvo Arhiepiskopa albanskog Anastasija da ima posredničku ulogu. Pokušao, otišao, vratio se, razgovarao sa obe strane, nije uspeo zbog reakcija, uglavnom iz SPC i zvanično pismom, u jednom trenutku vratio mandat. Ali napori i molitve Vaseljenske patrijaršije nisu prekinuti", kazao je vaseljenski patrijarh

On je istakao da je nakon „apelacije te crkve matici, koja po odluci četvrtog vaseljenskog sabora u Halkidonu ima ovo neotuđivo pravo da o takvim slučajevima odlučuje na najvišem nivou", došlo je do pomirenja.

"Na osnovu ovog eklitona uklonili smo raskol, izjavili smo da sa njima stupamo u evharistijsku zajednicu. Njihovu crkvu smo nazvali Ohridska arhiepiskopija, izuzeli smo pojam ''Makedonska crkva'' i svaku izvedenu reč od reči ''Makedonija''. Ograničili smo granice nadležnosti u granicama teritorije Severne Makedonije, kako se danas zove, a sva dodatna administrativna pitanja poverili smo Svetoj Crkvi srpskoj, uz preduslov da ove druge stvari budu zasnovane na kanonskom činu i vekovne prakse cele Pravoslavne Crkve", rekao je Vaseljenski patrijarh.

On je ocenio da je Srpska crkva ispravno postupila što je potvrdila odluku Vaseljenske patrijaršije.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu