Šta podrazumeva italijanski plan? Odbijaju da komentarišu, a Rusi kažu – "razmatramo"

Andrej Rudenko, zamenik ruskog šefa diplomatije, saopštio je da Moskva razmatra italijanski plan mirovnog sporazuma za rešenje sukoba u Ukrajini.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA
EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

Otkriven plan za mir?

"Dobili smo predlog plana i razmatramo ga", rekao je Rudenko novinarima.

On je rekao da nisu vođeni pregovori sa Italijom i da će Rusija naknadno da se oglasi o ovom pitanju.

Inače, Italija je pre nekoliko dana iznela mirovni plan za sukob u Ukrajini. Plan je predstavljen generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i sastoji se od četiri tačke.

"Radimo sa partnerima i saveznicima, uključujući i Ukrajinu, na mirovnom sporazumu", rekao je portparol italijanskog ministarstva spoljnih poslova koji nije hteo da iznese više detalja o samom sporazumu.

Najnovije vesti sa Istočnog fronta pratite OVDE.

Portparol Antonija Gutereša odbio je da komentariše išta o ovom dokumentu.

"Sporazum predviđa lokalnu obustavu vatre, kako bi bila organizovana evakuacija civila i stvaranje uslova za sveobuhvatni prekid vatre, koji će dovesti do dugoročnog mira", rekao je u petak italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo.

La Repubblica je ranije izveštavala o predlogu, sa tačkama koje uglavnom odražavaju komentare koje su javno dali premijer Mario Dragi i drugi zapadnoevropski lideri.

Prvi korak u mirovnom sporazumu je, prema tom mediju, prekid vatre i demilitarizacija linija fronta.

Druga tačka predviđa da bi Ukrajina bila neutralna zemlja, sa svojom bezbednošću garantovanom od strane grupe zemalja koje još nisu identifikovane. O konturama ovog dela plana bi se razgovaralo na mirovnoj konferenciji.

Treća tačka je bilateralni sporazum između Rusije i Ukrajine da se razjasni budućnost Krima i Donbasa. Sporazum bi se bavio kulturnim i jezičkim pravima i garantovao bi slobodno kretanje ljudi, dobara i kapitala. Plan, kako je navela La Repubblica, ukazuje da bi Krim i Donbas imali skoro potpunu autonomiju, uključujući i pitanja odbrane, ali da bi bili deo Ukrajine.

Četvrta tačka bi bio multilateralni mirovni sporazum između Evropske unije i Rusije koji bi uključivao postepeno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine i ukidanje zapadnih sankcija Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu