Sukobi u Tripoliju, pucnji u centru grada VIDEO

U glavnom gradu Libije, Tripoliju, danas su izbili sukobi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.05.2022.

09:06

Sukobi u Tripoliju, pucnji u centru grada VIDEO
EPA/EFE/WAEL HAMZEH

Do sukoba je došlo kada je novi premijer Fati Bašaga, izabran u parlamentu, došao u skupštinu da i formalno preuzme funkciju od protivničke administracije koja je odbila da preda vlast.

Novinari Rojtersa u Tripoliju rekli su da su se čuli pucnji, a televizija "Al-Hadat" objavila je video snimke na kojima se vide borbe u centru grada i u luci.

Nasilje je počelo kada je Bašaga ušao u grad tokom noći, praćen oružanom pratnjom.

Iz njegove kancelarije saopšteno je da će on obavljati dužnosti iz glavnog grada.

Bašagin izbor u martu doveo je do razmirica između dve rivalske vlade, koje obe tvrde da imaju legitimitet i svaka ima podršku u naoružanim grupama u Tripoliju i zapadnoj Libiji, zbog čega se pojavio strah da bi dvogodišnji mir mogao uskoro da se završi.

Rojters dodaje da je u Libiji bilo uglavnom nebezbedno otkako je 2011. godine NATO podržao ustanak u kojem je svrgnut Muamer Gadafi, a onda su Gadafijevi rivali podelili na istočne i zapadne frakcije, pre nego što je došlo do primijra 2020. godine.

Premijer vlade nacionalnog jedinstva Abdulhamidal-Dbejbah odbacio je glasanje skupštine, rekavši da njegova administracija i dalje ima legitimitet i da će predati vlast samo nakon izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: