Pala odluka: Produžen raspust

Ministar prosvete Branko Ružić doneo je odluku o izmeni Kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Artur Verkhovetskiy
Ilustracija: Depositphotos/Artur Verkhovetskiy

Kon: Doživećemo ublažavanje

Na osnovu toga će neradni dani za učenike biti i 17. i 18. februar, pored 15. i 16. februara, koji se praznuju kao neradni dani zbog državnog praznika Sretenje. To znači da će đaci ukupno biti slobodni devet dana, od 12. februara do 21. februara, kada se vraćaju na nastavu.

Predlog o produžetku raspusta iznet je na sastanku Tima za škole.

"Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca doneo sam odluku o produžetku raspusta. Učenici će spajanjem vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno 9 slobodnih dana. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar", rekao je ministar.

"Škole su, kao i ranije, bezbedne zbog primene i poštovanja epidemioloških mera. Prema pokazateljima, rast broja zaraženih učenika i nastavnika ne prati rast broja zaraženih u opštoj populaciji", naveo je Ružić, stoji u saopštenju dostavljenom redakciji B92.net.

On je apelovao na učenike i zaposlene u sistemu obrazovanja da tokom predstojećeg raspusta budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima i poštuju propisane epidemiološke mere kako ne bi došlo do novih zaražavanja.

Zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i zbog ove odluke, škole su u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana, dok će školska godina biti produžena za tri dana i umesto do 21. juna trajaće do petka 24. juna 2022. godine.

A do raspusta kombinovano i redovno

Inače, Tim za škole odlučio je i da se nastava od ponedeljka 7. februara odvija po dosadašnjem modelu – stariji osnovci i srednjoškolci će ići na nastavu podeljeni u dve grupe, što je takozvani kombinovani model nastave, dok će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu pohađati neposredno.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u nedelji od 27. januara do 2. februara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4935 (0,64%).

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida 19 u istom periodu iznosio je 4,8%, navelo je Ministarstvo.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 87 (0,06%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 363 (0,9%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 143 (0,35%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu