Zaraziće se dve trećine; "Vakcinisanima je bolje da se sad zaraze"

Švedska objavila da bi većina ili sve epidemiološke mere mogle biti ukinute 9. februara. Danska je tu odluku donela, ali Norvežani su otišli korak dalje.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2022.

12:13

Zaraziće se dve trećine;
Tanjug/Chinatopix via AP

Iako Švedska već nedeljama gotovo svakodnevno beleži rekordan broj zaraženih koronavirusom, broj pacijenata na intenzivnom lečenju i broj smrtnih slučajeva od kovida 19 stabilni su i relativno niski, pa se očekuje da će Švedska krenuti putem svojih skandinavskih suseda.

Danska premijerka Mete Fredriksen u sredu je najavila da će njena zemlja 1. februara ukinuti sve epidemiološke mere uprkos tome što je talas omikrona i dalje u punom zamahu. Danska je, naime, u utorak imala 46.000 zaraženih i najveću dvonedeljnu incidenciju zaraze u Evropi (8.851 na 100.000 stanovnika).

Ali Norveška je otišla i korak dalje. Osim što je najavila popuštanje mera i ograničenja sledeće sedmice, direktorka norveškog Zavoda za javno zdravlje Kamila Stoltenberg izjavila je da procenjuje da će se do leta koronavirusom zaraziti oko četiri miliona građana od ukupne populacije od 5.3 miliona.

"U Norveškoj imamo veliki postotak stanovnika koji su nedavno primili treću dozu i stoga su dobro zaštićeni od bolesti i hospitalizacije. Bolje se zaraziti u takvoj situaciji nego kasnije, kad učinak vakcine malo opadne", rekla je ona za norveški dnevni list "Dagbladet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: