Zarobljeni skijaši na žičarama, problemi sa letovima; Tri azijske države ostale bez struje FOTO

Vlasti i građani centralnoazijskih država Kazahstana, Uzbekistana i Kirgizije izvestili su danas o nestanku električne energije u većim gradovima.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2022.

10:38

Zarobljeni skijaši na žičarama, problemi sa letovima; Tri azijske države ostale bez struje FOTO
EPA/ EFE/DAREK DELMANOWICZ

Uzrok nestanka struje je slučajno izazvan kvar, što je poremetilo funkcionisanje važnih infrastrukturnih objekata, objavile su državne vlasti.

U Kazahstanu su prijavljeni prekidi u snabdevanju elektičnom energijom u najvećem gradu Alma Ati i nekoliko većih gradova na jugu zemlje, u blizini granice sa Uzbekistanom i Kirgizijom, kao i u glavnom gradu Uzbekistana Taškentu i Kirgistana Biškeku.

Portparol Ministarstva energetike Kirgistana rekao je za Frans pres da su prekidi izazvani poremećajem u regionalnoj energetskoj mreži, bez navođnja detalja.

Elektromreža te tri bivše sovjetske republike je međusobno povezana a preko Kazahstana je povezana i sa ruskom elektromrežom, koju mogu da koriste da nadoknade neočekivane nestašice.

Mediji u Biškeku javljaju da su prekidi struje doveli do zaustavljanja rada pumpi, što utiče na snabdevanje vodom. Prošle jeseni više centralnoazijskih zemalja je imalo velike prekide struje, što ukazuje na zastarelu i međuzavisnu električnu mrežu u tom regionu.

Kako bi normalno funkcionisali, Međunarodni aerodom Manas u Biškeku prešao je na nezavisni izvor struje.

Nestanak struje je uticao i na saobraćaj u brojnim gradovima.

Žičara u skijalištu Amirsoj, u Uzbekistanu, bila je zaustavljena zbog nestanka struje, pa su službe morale da izvuku 20 skijaša.

Struje nema ni u prestonici Kirgistana, Biškeku, i drugom najvećem gradu te zemlje – Ošu. Prijavljeni su i problemi u snabdevanju vodom jer pumpe ne rade ako nema struje. Biškek je ostao i bez centralnog grejanja. Uzbekistansko Ministarstvo energije navelo je u saopštenju da je incident povezan sa prekidom koji se dogodio na elektromreži u Kazahstanu.

Problemi su nastali u metrou u Taškentu, a aerodrom trenutno ne može da prima letove.

Prema navodima medija, međunarodni aerodrom Manas u Biškeku morao je da pribegne pomoćnom napajanju struje.

"Aerodrom radi, ali ne u punom kapacitetu", saopštila je uprava aerodroma, preneli su lokalni mediji, koji su dodali da aerodrom i dalje može da prima avione, ali da je prekinuta registracija za neke letova koji polaze iz glavnog grada Kirgistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: