S. Koreja potvrdila: Lansirana

Severna Koreja saopštila da je njen lider Kim Džong Un nadgledao uspešan test lansiranja hipersonične rakete.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2022.

10:10

S. Koreja potvrdila: Lansirana
Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Kako izveštava severnokorejska državna agencija, Kim Džong Un je tom prilikom rekao da će značajno povećati nuklearno "odvraćanje od rata".

Izvještaj državnih medija usledio je dan nakon što su vojske SAD, Južne Koreje i Japana saopštile da je Sjeverna Koreja ispalila sumnjivu balističku raketu na svom području, u Istočno kinesko more.

Severnokorejska novinska agencija (KCN) ;javila je da je raketa sa "hipersoničnom bojevom glavom pogodila ; precizno metu udaljenu 1.000 kilometara".

To je drugo testiranje hipersonične rakete Severne Koreje za nedelju dana, a ona su počela septembra prošle godine.

KCNA je saopštila da je Kim pohvalio vojne naučnike i zvaničnike uključene u razvoj hipersoničnog raketnog sistema, koji je opisao kao najznačajniji deo novog petogodišnjeg plana objavljenog početkom 2021. za jačanje vojnih snaga zemlje.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Vašington osudjuje lansiranje raketa, koje krši više rezolucija Saveta bezbednosti UN, i pozvao Pjongjang da se uključi u "održivi i suštinski dijalog".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: