SAD neće razgovarati sa Moskvom o bezbednosti Evrope

SAD će na današnjem sastanku bilateralnog dijaloga o strateškoj stabilnosti sa Rusijom saslušati stavove Rusije i izneti svoje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.01.2022.

14:29

SAD neće razgovarati sa Moskvom o bezbednosti Evrope
EPA/EFE/ DENIS BALIBOUSE / POOL

Ipak, isktaknuto je da SAD neće razgovarati o bezbednosti Evrope bez svojih saveznika i partnera.

To je danas na Tviteru objavila zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman uz fotografiju početka susreta sa zamenikom šefa ruske diplomatije Sergejom Rjabkovom.

Razgovori delegacija Rusije i SAD vode se u prostorijama Stalne misije SAD u Ženevi.

Rjabkov je ranije danas rekao da je stav Moskve nepokolebljiv i da neće praviti nikakve ustupke pod pritiskom a da SAD moraju da budu spremne na kompromise, prenela je ruska agencija TASS.

Rusko-američke razgovore o bezbednosnim garancijama je predložila Moskva koja je ranije Vašingtonu i NATO predala nacrte bezbednosnih dokumenata u kojima se zahteva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu i druge zemlje koje su nekada bile deo SSSR kao i da odustane od razmeštanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

Portparol Bele kuće rekao je uoči Nove godine za Frans pres da će Vašington i Moskva 10. januara razgovarati o tenzijama zbog Ukrajine i pitanja kontrole nuklearnog naoružanja, posle čega bi 12. januara trebalo da usledi sastanak Rusija - NATO a potom 13. januara Rusije i OEBS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: