Misterija obaranja aviona MH17: Sad se traži doživotna; Hitna reakcija Rusije

Holandsko tužilaštvo zatražilo je danas doživotne kazne zatvora za četvoricu osumnjičenih za obaranje malezijskog aviona na letu MH17 iznad Ukrajine.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.12.2021.

12:11

Misterija obaranja aviona MH17: Sad se traži doživotna; Hitna reakcija Rusije
EPA-EFE KOEN VAN WEEL

Avion je, podsetimo, oboren 2014, a stradalo je svih 298 putnika i članova posade.

Tužilaštvo je u iznošenju svojih dokaza navelo da su za obaranje malezijskog aviona korišćene ruske rakete i da za to nema sumnje. Optuženi nisu prisustvovali suđenju, navela je agencija AP.

Čim je izašla vest o zahtevu holandskog tužilaštva reagovala je Rusija. Naime, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da su neprihvatljivi pokušaji holandskog suda da nesreću na letu prikaže kao državni problem, a ne krivični slučaj.

"Vidimo pokušaje da se stvori utisak da se uopšte ne radi o krivičnom, već o državnom problemu, jer je navodno Rusija rukovodila ovim ljudima (koji su optuženi u Hagu u ovom slučaju)", izjavio je Lavrov u intervjuu za kanal RT.

To je, kako ocenjuje, apsolutno neprihvatljivo, prenosi ruska agencija Tass. Dodaje da Rusija pomno prati sudski proces u Hagu i da će izneti svoj stav čim odluka suda bude objavljena.

"U stvari, to je krivično suđenje i mi ga vidimo kao takvo. I kako ja vidim, svaki nepristrasan advokat će ovako shvatiti ovaj slučaj”, zaključio je ruski ministar spoljnih poslova.

Avion je, podsetimo, oboren u junu 2014. i do sada su u javnost izlazile brojne teorije o uzroku pada aviona. Prema onome što piše u optužnici, avion je oborila ruska raketa, budući da je letelica pogođena iznad teriotorije Ukrajine koja je tada bila pod kontrolom ukrajinskih pobunjenika pod kontrolom Rusije.

Međutim, ima i još jedna, proizašla iz dokumenta holandske vojne obaveštajne i bezbednosne službe, a po kojoj na toj teritoriji s koje je ispaljena raketa nije bilo ruskog sistema "buk", koji je navodno gađao avion.

Prema dokumentu, koji je poslat holandskim tužiocima, avion MH17 bio je izvan dometa svih idenfikovanih i operativnih ukrajinskih i ruskih lokacija na kojima su bili raspoređeni sistemi 9K37M1 Buk M1.

Iako je istraga pokazala da je avion oboren, niko do danas nije za to preuzeo odgovornost. Više zemalja iz kojih potiču žrtve, uključujući Holandiju i Australiju, zatražilo je da se tim slučajem pozabavi međunarodni sud. To se međutim nije dogodilo zbog ruskog veta u Savetu bezbednosti.

Pošto većina žrtava potiče iz Holandije (193), tamošnja vlada odlučila je da se postupak vodi pred njihovim sudom.

Međunarodni istražitelji do sada su imenovali četvoricu glavnih osumnjičenih. Trojica od njih su Rusi: Igor Girkin sa nadimkom Strelkov, bivši "ministar odbrane" samoproglašene Narodne republike Donjeck, general-major Sergej Dubinski zvani Mrgud i pukovnik Oleg Pulatov zvani Zmija. Četvrti osumnjičeni je Ukrajinac Leonid Harčenko sa nadimkom Krtica. Sva četvorica poriču bilo kakvu krivicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: