B92.net otkriva: Koliko i kome je Srbija donirala vakcina?

Srbija je jedna od retkih zemalja koja je među prvima u Evropi, ali i svetu uspela da obezbedi vakcine protiv koronavirusa i to različitih proizvođača.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2021.

13:20

B92.net otkriva: Koliko i kome je Srbija donirala vakcina?
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

Takođe, treba napomenuti da je građanima u Srbiji dostupno pet vrsti vakcina protiv koronavirusa, odnosno "Fajzer", "Sputnjik V", "Sinofarm", "AstraZeneka", i od skoro "Moderna".

Pored toga, veliki broj stranih građana se vakcinisao protiv koronavirusa upravo u Srbiji, o čemu je ranije pisao portal B92.net.

Takođe, naša zemlja u više navrata je donirala vakcine protiv koronavirusa brojnim zemljama regiona i širom sveta, a iz Ministarstva spoljnih poslova otkrivaju za B92.net o kolikoj količini se radi.

"Rukovođena načelima humanosti i solidarnosti, Republika Srbija je donirala preko milion i sto hiljada doza vakcina protiv kovid 19 brojnim državama u regionu i Evropi, ali i na drugim kontinentima, prvenstveno Africi. Gotovo 230.000 doza vakcina je donirano državama u okruženju, dok je, istovremeno, mogućnost vakcinacije u Republici Srbiji iskoristilo preko 300.000 građana drugih država", kažu iz Ministarstva za naš portal.

"Kada je reč o državama na drugim kontinentima, za donaciju je opredeljeno oko 600 hiljada doza vakcina, od čega je već realizovana donacija 280 hiljada doza. Naime, vakcine su do sada isporučene Libanu, Iranu, Tunisu, Angoli, Zimbabveu, Namibiji i Ugandi", dodaju iz tog resora.
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Kako su naveli iz Ministarstva spoljnih poslova za B92.net, teška situacija koja je zadesila države tokom pandemije glavni je motiv da se pruži neophodna pomoć zemljama.

"Teška situacija u kojoj su se brojne države našle tokom pandemije i nemogućnost adekvatne nabavke vakcina predstavljaju naš glavni motiv za pružanje pomoći i zajedničku borbu za živote i zdravlje svih građana. Pri tome, donacije vakcina ni na koji način nisu ugrozile proces imunizacije stanovništva u Srbiji, s obzirom da je planskom i posvećenom politikom obezbeđena dovoljna količina vakcina za naše građane", ističu za naš portal.

Pravimo vakcine

Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic
Usled donacija, Srbija je na institutu Torlak vrši punjenje vakcina "Sputnjik V", a direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Kliničkog centra dr Danica Grujičić je prva koja je primila cepivo proizvodeno u toj srpskoj ustanovi.

Takođe, u toku je izgradnja prve fabrike za proizvodnju vakcina kineske državne kompanije "Sinofarm", u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone "Autoput".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: