"Otvoreni Balkan presudan za evropsku buducnost Srbije i regiona"

"SAD daju punu podršku stalnim naporima regiona u pravcu privredne koordinacije i integracije", izjavio je danas američki ambasador Entoni Godfri

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO:Printscreen/Prva
FOTO:Printscreen/Prva

Pročitajte još:

Danas konferencija "Otvoreni Balkan"

Kamberi opet napao Srbiju: "Albanci će se boriti" VIDEO

On je istakao da je cilj inicijative Otvoreni Balkan, koja se zalaže za slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, presudan za evropsku budućnost Srbije i celog regiona.

“Da bi Otvoreni Balkan dostigao svoj puni potencijal, čitav region mora biti uključen. On takođe treba da bude komplementaran sa Berlinskim procesom koji i dalje uživa nasu punu podršku”, rekao je Godfri na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je naveo da će ekonomska integarcija suseda brzo doneti korist građanima regiona, a ne samo apstraktne ciljeve.

“To znaci veće plate i jeftinije proizvode”, rekao je Godfri.

Ambasador je kazao da SAD veruju da će Otvoreni Balkan pomoći da se sprovedu teške, ali suštinske reforme za konačno pristupanje Evropskoj uniji.

Narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković. izrazio je zadovoljstvo što je Narodna skupština danas domaćin konferencije “Otvoreni Balkan” i istakao da će Narodna skupština po pitanju te inicijative biti brza i dinamična u donošenju zakonskih regulativa kako bi inicijativa što pre zaživela.

Istakao je da će Narodna skupština Srbije maksimano podržati ono što se dogovore tri vlade u regionu, s obzirom da će to, kako kaže, dati konotaciju toj inicijativi i uticati na kvalitetniji život građana u celom regionu.

Marinković je naveo da će na današnjoj konferenciji, pored premijera Albanije Edija Rame, onlajn govoriti i vicepremijer Severne Makedonije Nikola Dimtrov, specijalni izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar, predstavnici biznis zajednice, velike strane i domaće kompanije.

Navodi i da će tokom današnje konferencije agencija Faktor plus predstaviti regionalno istraživanje koje je sprovela u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji po pitanju ove inicijative.

Marinković je zahvalio američkim prijateljima, posebno ambasadoru SAD u Srbiji Entoniju Godfriju, što podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan i vrstu saradnje koja podrazumeva slobodan protok robe, usluga, ljudi i kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu