Otkrivena depeša upozorenja o padu Kabula; zašto je važan 13. jul?

Kabul -- Američka ambasada u Kabulu poslala je sredinom jula depešu upozorenja o mogućem kolapsu vlasti u Avganistanu posle povlačenja SAD.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/AKHTER GULFAM
EPA-EFE/AKHTER GULFAM

Međutim, američka ambasada nije sugerisala da bi se to moglo dogoditi čak i pre povlačenja, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom svedočenja u Kongresu.

"Dobio sam to upozorenje sredinom jula. Pročitao sam ga i odgovorio na njega. Ono je govorilo dve informacije, ali nije sugerisalo da će se dogoditi kolaps vlasti i avganistanske vojske pre nego što mi odemo", rekao je Blinken.

Blinken je podvukao da je depeša iz ambasade izražavala ozbiljnu zabrinutost o mogućnosti opstanka avganistanske vlade i vojske posle odlaska američkih snaga i ukazivala na to da bi trebalo ubrzati izvlačenje lokalnih saradnika SAD.

Depeša poslata 13. jula

Kako su ranije naveli američki mediji, depeša poslata 13. jula upozorila je da talibani ubrzano zauzimaju teritorije širom Avganistana i da sledi brz kolaps avganistanskih bezbednosnih snaga.

Američke diplomate u depeši su dale i preporuke za načine da se ublaži kriza i ubrza evakuacija.

U depeši je navedeno da bi Stejt department trebalo da koristi "oštriji jezik kada govori o zločinima talibana", prenosi Sputnjik internešnel.

Talibani su početkom avgusta započeli ofanzivu protiv tadašnjih vladinih snaga i ušli su u Kabul 15. avgusta.

Zbog toga je usledila masovna evakuacija državljana zapadnih zemalja, kao i Avganistanaca koji su radili za te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 439 idi na stranu