Nakon ostavke direktor Petnice Nikola Božić za B92.net: "Upravni odbor poštuje odluku"

Predsednica UO Istraživačke stanice "Petnica" Tanja Adnađević rekla je jutros da je Nikola Božić, dosadašnji direktor "Petnice", juče podneo ostavku.

Izvor: B92, M. Lj.
Podeli
Foto: IS Petnica
Foto: IS Petnica

Pročitajte i:

Direktor Petnice Nikola Božić podneo ostavku

Član Upravnog odbora Petnice: "Ovo je svinjarija"

Slučaj "Petnica": "Velika ljaga"; "Motiv devojaka je da se to više ne desi"; Mogu li da dođu do pravde?

Portal B92.net kontaktirao je Nikolu Božića za komentar.

"Upravni odbor poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj. Shvatajući ozbiljnost situacije u kojoj se Petnica nalazi i pritisaka kojima su izloženi svi njeni statutarni organi, Upravni odbor na čelu sa predsednicom dr Tanjom Adnađević upravljaće Istraživačkom stanicom Petnica, do imenovanja novog direktora i obezbediti njen nesmetan rad", napisao je Božić u poruci za B92.net.

Podsećanja radi, pet bivših polaznica ove elitne institucije za talentovanu decu preživelo je seksualno uznemiravanje.

One su u razgovoru za nedeljnik “Vreme” opisale nasilje sa kojim su se navodno susrele. Navedeno je da je reč o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, kao i da su primoravane da konzumiraju alkohol.Tvrde da su zlostavljane po dva obrasca - ta osoba je navodno zloupotrebljavala svoj autoritet ili ih je primoravala i ucenjivala. U pojedinim slučajevima navodno došlo je do brutalnog celonoćnog maltretiranja i fizičkog nasilja. Neke su upravi Istraživačke stanice Petnica prijavljivale odmah šta se dogodilo, neke nekoliko godina kasnije, a neke početkom ove godine.

Član UO Petnice Andrej Starović kazao je pre nekoliko dana gostujući na TV Prva da je ceo ovaj slučaj "svinjarija" i istakao da ovo "nije smelo da se desi u Petnici".

"Petnica je u procesu pravljenja procedura za prevenciju (nasilja)", istakao je tada Starović i uputio podršku osobama koje su prijavile nasilje.

Sve su imenovale istu osobu za napade i istakle da su u kontaktu sa više od 20 drugih žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu