Nakon ostavke direktor Petnice Nikola Božić za B92.net: "Upravni odbor poštuje odluku"

Predsednica UO Istraživačke stanice "Petnica" Tanja Adnađević rekla je jutros da je Nikola Božić, dosadašnji direktor "Petnice", juče podneo ostavku.

Izvor: B92, M. Lj.

Sreda, 30.06.2021.

08:13

Nakon ostavke direktor Petnice Nikola Božić za B92.net:
Foto: IS Petnica

Portal B92.net kontaktirao je Nikolu Božića za komentar.

"Upravni odbor poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj. Shvatajući ozbiljnost situacije u kojoj se Petnica nalazi i pritisaka kojima su izloženi svi njeni statutarni organi, Upravni odbor na čelu sa predsednicom dr Tanjom Adnađević upravljaće Istraživačkom stanicom Petnica, do imenovanja novog direktora i obezbediti njen nesmetan rad", napisao je Božić u poruci za B92.net.

Podsećanja radi, pet bivših polaznica ove elitne institucije za talentovanu decu preživelo je seksualno uznemiravanje.

One su u razgovoru za nedeljnik “Vreme” opisale nasilje sa kojim su se navodno susrele. Navedeno je da je reč o prinudi maloletnih i tek punoletnih devojaka na fotografisanje bez odeće, kao i da su primoravane da konzumiraju alkohol.Tvrde da su zlostavljane po dva obrasca - ta osoba je navodno zloupotrebljavala svoj autoritet ili ih je primoravala i ucenjivala. U pojedinim slučajevima navodno došlo je do brutalnog celonoćnog maltretiranja i fizičkog nasilja. Neke su upravi Istraživačke stanice Petnica prijavljivale odmah šta se dogodilo, neke nekoliko godina kasnije, a neke početkom ove godine.

Član UO Petnice Andrej Starović kazao je pre nekoliko dana gostujući na TV Prva da je ceo ovaj slučaj "svinjarija" i istakao da ovo "nije smelo da se desi u Petnici".

"Petnica je u procesu pravljenja procedura za prevenciju (nasilja)", istakao je tada Starović i uputio podršku osobama koje su prijavile nasilje.

Sve su imenovale istu osobu za napade i istakle da su u kontaktu sa više od 20 drugih žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: