Bečić, Izetbegović, Džaferi, Ruči na razgovorima u Briselu: "Cenimo sve preporuke"

Brisel -- Članovi Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta razgovarali su danas u Briselu sa predsednicima skupština država Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Tema je bila ključna uloga parlamenata u proširenju Evropske unije.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić ocenio je da je Zapadni Balkan deo Evrope i da zaslužuje da se u celosti nađe u EU.

Rekao je da je Crna Gora smenom vlasti dokazala da kao mala, balkanska zemlja ima izgrađen demokratski kapacitet i da baštini evropske i evroatlantske vrednosti.

"Ima određenih izazova, kako na unutrašnjem planu tako i onih koji se podstiču spolja, ali sam siguran da ih evropskim ponašanjem svih u regionu i uz nesebičnu pomoć iz Brisela, možemo uspešno prevazići", rekao je i dodao da Crna Gora ostaje otvorena za građenje najboljih odnosa sa susedima.

Kolege iz regiona je pozvao da nađu tačke spajanja, a ne razdvajanja, rekao da prošlost treba ostaviti istoričarima, a budućnost graditi zajedno jer od saradnje i prijateljstva svi dobijaju, a od konfrontacija i svađa gube svi zajedno.

Predsednik Skupštine BiH Bakir Izetbegović je istakao da je punopravno članstvo u EU jedan od strateških ciljeva BiH.

"Cenimo sve aktivnosti i preporuke koje doprinose dostizanju tog cilja, naročito preporuke koje se odnose na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija i uklanjanje diskriminacije u postojećem ustavnom okviru", rekao je Izetbegović.

BiH je kako je istakao, teško pogođena pandemijom korona virusa, ali uspeva da se izbori sa zdravstvenim i ekonomskim posledicama iako je mehanizam Kovaks, prema njegovim rečima, podbacio.

Istakao je i problem ilegalnih migracija, a BiH je jedna od tranzitnih zemalja.

"Prošle zime smo se suočavali sa humanitarnom krizom i umiranjem ljudi. Koncentrisanje u delovima države isključivo gde žive muslimani predstavlja humanitarni i bezbednosni uzazov za lokalne zajednice i institucije. Dakle jedan rasistički pristup koji nigde nije viđen osim u BiH", naveo je.

Talat Džaferi, predsednik parlamenta Severne Makedonije, je rekao da su pomoć EP i izveštaji ključni u pomoći zemljama u regionu u procesu integracija.

"Protekla decenija je za Severnu Makedoniju i interno i eksterno bila vrlo osetljivo razdoblje. Imali smo napretka u prioritetnim oblastima, tako da smo dobili zeleno svetlo za početak pregovora", rekao je on i izrazio žaljenje što je taj proces zaustavljen zbog bilateralnih pitanja.

Istakao je da je njegova država spremna da razgovara o otvorenim pitanjima i da ne želi da istorija utiče na evrointegracije i budućnost građana.

Predsednik albanske Skupštine Gramoz Ruči je izrazio nezadovoljstvo brzinom integracija koja je opala iako je Albanija izvršila mnoge reforme, a "zbog regija koje nemaju veze sa nama već kao posledica inercije na Balkanu".

"Vrlo sam svestan da nismo savršeni, ali naša postignuća su vrlo opipljiva i potpuno smo svesni naših rezultata", rekao je.

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao da današnji sastanak u Briselu pokazuje da se Evropa i Balkan vraćaju normalnom životu nakon teške godine zbog pandemije.

Istakao je da optimizam po pitanju proširenja EU opada u odnosu na prvu deceniju 21. veka.

Rekao je da je državama Zapadnog Balkana potreban novi optimizam i rekao da te države moraju u EU ući zajedno jer same neće uspeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu