RTV u finansijskoj katastrofi: Ko je kriv za dugove?

Javna medijska ustanova Radio-televizija Vojvodine godinama se već bori sa finansijskim problemima, piše portal "24 sedam".

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/rangizzz
Ilustracija: Shutterstock/rangizzz

Iako je 6. jula 2016. godine, kada je došao na mesto generalnog diretktora ove kuće, Miodrag Koprivica obećao izlazak iz krize i bolje dane za RTV, finansijski izveštaji govore da pokrajinskom javnom servisu ne cvetaju ruže, navodi isti portal.

Prema daljim navodima, otkada je Koprivica došao na mesto prvog čoveka RTV, ovaj medij beleži sve veće rashode, dok su prihodi, ističu, sve manji.

"RTV je za period januar-septebar 2020. godine ostvarila poslovni gubitak u iznosu od 77.885.000 dinara (662.731 evra). Što predstavlja razliku između poslovnih prihoda u iznosu od 2.145.815.000 dinara (18.258.961 evra) i poslovnih rashoda u iznosu od 2.223.700.000 dinara (18.921.693 evra)", navodi se u Finansijskom izveštaju RTV za period januar-septembar 2020. godine.

Da poslovanje “u minusu” nije neobično za RTV pokazuju i finansijski izveštaji za prethodne godine.

Prema njihovim navodima, ova medijska kuća je 2019. godinu završila s gubitkom od 88,5 miliona dinara (753.055 evra), čime se ukupan dug popeo na oko 1,6 milijardi dinara (oko 13.614.565 evra). U Godišnjem izveštaju o radu i poslovanju za 2018. godinu navodi da je RTV završila tu godinu sa gubitkom od 339,5 miliona dinara, što je za preko 200 miliona veći gubitak u odnosu na 2017. To se dogodilo bez obzira na činjenicu što su poslovni prihodi 2018. u odnosu na 2017. godinu bili gotovo isti (umanjeni su za 0,55 odsto), piše dalje u tekstu.

Ekonomska logika govori da se radi o povećanju rashoda odnosno, narodski rečeno: nesavesnom trošenju novca, ističe ovaj portal.

Vrh RTV-a, sa generalnim diretktorom Miodragom Koprivicom i predsednikom Upravnog odbora Jovom Radićem na čelu, možda bi mogao da opravda povećanje rashoda da postoji strategija povećanja kvaliteta programa koji bi vremenom doveo do uspešnog poslovanja. Međutim, očigledno je da to nije slučaj, ističu dalje.

Naime, dodaju, ova medijska kuća beleži sve manju gledanost. Prema podacima u koje je redakcija 24 sedam imala uvid, RTV je samo jednom u poslednjih 16 meseci (u februaru ove godine) uspela da postigne udeo od 0,42% šera (SHR) na medijskom nebu Srbije. Ta brojka je već u martu pala na 0,34%, a u aprilu na 0,30%.

Pored toga, "24 sedam" navodi da je nova zgrada RTV koštala "pravo bogatstvo", ali to nije sprečilo Koprivicu da zahteva još novca iz budžeta kako bi, navodno, opremio ovu medijsku kuću.

U razgovoru sa nekadašnjim članom Saveta REM (Regulatornog tela za elektornske medije) koji je imao uvid u poslovanje svih televizija u Republici Srbiji portal saznaje da je slučaj RTV-a presedan kada su finansije u pitanju.

"To vam je isto kada bi npr. Foks, HBO ili neka domaća televizija npr. Agro TV usled lošeg ophođenja menadžmenta prema kompaniji zatražila od države da joj donira sredstva za nepotrebno zaposlene kadrove ili još gore za poboljšanje kvaliteta programa koji iz godine u godinu, i pored pomoći države, opada", objašnjava njihov sagovornik.

On objašnjava i strukturu prihoda drugih televizija.

"Svaka televizija u Srbiji, bez obzira bila ona servisnog, zabavnog, filmskog ili serijskog karaktera ne može da opstane uz nesavesno ophođenje i loše rukovođenje menadžmenta. RTV ima ulogu javnog servisa u našoj severnoj pokrajini što menadžment te kuće zloupotrebljava na svaki mogući način. Nadam se da će uskoro doći kraj iskorišćavanja prava nacionalnih manjina za informacijama od javnog značaja. Stalno se vade da program proizvode na 11 jezika što svi znamo da nije prava istina. I druge televizije proizvode programe informativnog, zabavnog i umetničkog karaktera, ali uz dobro rukovođenje ostvaruju prihode od marketinga, distribucije, prodaje svojih TV formata i tako opravdavaju svrhu svog postojanja. Niko u državi nije lud da nemo stoji sa strane i gleda bahaćenje i bogaćenje nekolicine ljudi u 2021. godini kada smo konačno primer celom svetu po mnogo drugih stvari", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 235 idi na stranu