"Niko ozbiljan ne bi za pregovarački sto izneo taj predlog"

Oliver Varhelji izjavio je tokom posete Albaniji da niko ozbiljan ne bi za pregovarački sto izneo predlog o redefinisanju granica na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE Kushtrim Ternava
EPA-EFE Kushtrim Ternava

Tokom zajedničke konferencije sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Varhelji je rekao da ništa od onoga što se pojavilo u "non pejperima“ nije tačno.

"Svi znamo gde nas vodi redefinisanje granica na Zapadnom Balkanu. Nijedna ozbiljna osoba to ne bi iznela za sto da razgovara o tome, posebno u ovom regionu. Oni nisu istiniti. Ali to služi u druge svrhe. Ovo je vreme u kome je potrebno videti kako ćemo se snaći na Zapadnom Balkanu. Za otvaranje pregovora. Za primenu novih metodologija. Kako ćemo uspeti u dijalogu između Srbije i Kosova“, rekao je Varhelji.

Slično mišljenje izneo je i albanski premijer Edi Rama, koji je rekao da je potrebno fokusirati se na ekonomiju, navodeći da bi "balkanski Šengen“ ojačao privredu država Zapadnog Balkana.

"Moramo smanjiti proizvodnju istorije, a povećati proizvodnju ekonomije. Moja vizija i ubeđenje je područje "mini Šengena“ i način na koji bismo trebali svakodnevno da hodamo i civilizovano razgovaramo o svojim neslaganjima. Ali to ne bi trebalo da nas spreči da zajedno podržimo ekonomski rast i poboljšanje društvenog života. EU je prihvatila šengenski prostor i podržala ga je Komisija. On konkretno doprinosi investicionom planu. Na nama je da to maksimalno iskoristimo i ne bismo trebali reprodukovati priče koje nas nikamo ne vode. Ne vidim mogućnost pronalaska magičnih rešenja problema u regionu. Ali što više poboljšavamo ekonomsku atmosferu, to više stvaramo uslove za produktivno rešavanje čak i velikih nesuglasica“, rekao je Rama.

On je naveo da bi se trebalo fokusirati na ljude i budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu