Hrvatska ne odustaje: Još jedan pokušaj prisvajanja Nikole Tesle

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je skandaloznom svečanost povodom otkrivanja novog spomenika Nikoli Tesli u Gospiću.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

21:52

Hrvatska ne odustaje: Još jedan pokušaj prisvajanja Nikole Tesle
Ilustracija: Profimedia

Prethodni spomenik miniran je 1992. godine.

On je u izjavi za javnost ocenio da u pitanju je jedan u nizu neprihvatljivih i sramnih pokušaja Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu koga čitava svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina.

U svom govoru, hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek je izrekla brutalnu laž da se radi o vraćanju spomenika najvećem hrvatskom naučniku i kosmopolitu, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona.

Dobro je poznato da u enciklopedijama, naučnim radovima i raznim drugim tekstovima na mnogim svetskim jezicima stoji tačan podatak da je Nikola Tesla srpski naučnik koji je veliki dio svog života proveo u Americi, dodao je Linta.

Providni i jadni pokušaji falsifikovanja ne mogu da promene istorijsku istinu da je Nikola Tesla Srbin koji je rođen u Vojnoj Krajini u Habsburškoj Monarhiji 1856. godine.

Otac Nikole Tesle Milutin je bio sveštenik Srpske pravoslavne crkve i majka Ðuka takođe potiče iz pravoslavne svešteničke porodice Mandića.

Linta navodi da je Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević u svom govoru na svečanosti, između ostalog, licemerno istakao da su Gospićani posebno ponosni što je Tesla bio jedan od njih i što pripada njima.

Jasno je da Starčević pod Gospićanima smatra samo Hrvate i da je za njega, hrvatsku vlast i veliki deo hrvatske javnosti Nikola Tesla ne samo hrvatski naučnik, već i Hrvat.

Karlo Starčević u svom govoru nije rekao istinu da je 91 član porodice Nikole Tesle ubijen u genocidnoj NDH, a 14 njih je završilo u fabrici smrti Jasenovac.

Starčević nije u svom govoru rekao istinu da su sledbenici ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića minirali spomenik Nikoli Tesli februara 1992. godine samo zato što je bio Srbin, a ne zato što je izumeo struju. Karlo Starčević nije u svom govoru rekao istinu da je od avgusta do decembra 1991. godine u Gospiću ubijeno najmanje 124 Srba i da je 1991. i 1992. Godine, ali i kasnije, u Gospiću opljačkano, zapaljeno i minirano na stotine srpskih kuća.

Zbog navedenih i brojnih drugih činjenica, Gospić će ostati trajno upamćen kao jedno od mnogih mesta istrebljenja srpskog naroda i mesto uništenja spomenika srpskom naučniku.

Linta ističe da spomenik Nikoli Tesli nije postavljen na mesto gde je bio, na Gospićki trg, već ispred Kulturno-informativnog centra.

Spomenik je odliven još 2006. godine i skupljao je prašinu u skladištu Ljevaonice u Zagrebu punih 15 godina što jasno potvrđuje da nije bio volje da se postavi.

Pored toga ime i prezime Nikole Tesle ispisano je na spomeniku samo na latinici umesto da bude i na ćirilici što dodatno potvrđuje da je u pitanju hrvatska politika prisvajanja znamenitog srpskog naučnika, dodao je Linta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: