Premijerka najavila izmene tri zakona; "70 odsto svega što Vlada radi tiče se vladavine prava" VIDEO

Predsednica Vlade Srbije održala je vanrednu konferenciju za novinare.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 08.04.2021.

10:31

Premijerka najavila izmene tri zakona;
OTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Obraćanju medijima prethodile su konsultacije premijerke sa predsednikom skupštine i ministarkom pravde i odlučeno je da se pokrene procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

"Mi sa Evropskom unijom i ostalim partnerima pričamo o vladavini prava, ali nekako malo o tome pričamo sa našim građanima", rekla je premijerka. "Ono što se malo zna je da 70 odsto svega što Vlada u ovom trenutku radi tiče se vladavine prava", dodala je premijerka.

Brnabićeva je rekla da je Vlada Republike Srbije 3. decembra usvojila inicijativu za promenu Ustava i tu inicijativu prosledila Skupštini Srbije.

Na konsultacijama je bilo reči o tome može li Vlada da ubrza ovaj proces u Skupštini i da se naredne nedelje očekuje sastanak skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kako bi se dublje ušlo u izmene Ustava.

Ona je istakla da sve što se radi u reformi pravosuđa znači efikasniji rad pravosuđa u Srbiji.

"Vlada, koliko god je u našoj moći, radi da poboljša sudstvo. Ministarstvo pravosuđa radi na izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku. To bi trebalo da smanji broj predmeta, ubrza suđenja", navodi Brnabićeva.

"Ono što je izuzetno važno, u saradnji sa predstavnicima EU, radimo na centralizovanom IT sistemu za pravosuđe. Takav sistem ne poseduju ni neke članice EU", naglasila je premijerka Srbije.

Kako je navela, implementacija tog projekta traje tri godine.

"Mislim da je kvalitet važnji od brzine", rekla je Brnabićeva na pitanje o brzini usvajanja amandmana o promeni Ustava.

Tema današnjih konsultacija bila je i javna rasprava koja će se voditi u parlamentu u koju će se uključiti šira javnost, uz aktivnu ulogu Vlade i Skupštine.

Sastanku je prisustvoala i predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Zarić Kovačević.

O izbornim uslovima

"Mi kao Vlada ne možemo da učestvujemo u dijalogu o izbornim uslovima", navela je Ana Brnabić.

Ona je rekla da je imala sastanak sa ODIR-om i OEBS-om o unapređenju izbornih uslova u Srbiji.

"Vlada je 3. decembra formirala radnu grupu za unapređenje izbornog procesa. 11. februara prezentovani su rezultati radne grupe, a održane su i konsultacije sa onima koji imaju preporuke, kao i sa organizacijama civilnog društva", rekla je premijerka Srbije.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je u toku pripema prednacrta tri zakona kojima će biti ispunjen najveći broj preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u vezi sa izbornim uslovima, a to su izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: