Šef diplomatije EU predstavlja izveštaj, a mi smo "tekuće pitanje"

Brisel -- Šef diplomatije EU Žosep Borelj informisaće ministre spoljnih poslova zemalja članica o rezulatatima posete Miroslava Lajčaka Beogradu, Prištini i Podgorici.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/YVES HERMAN / POOL
EPA/YVES HERMAN / POOL

Poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka regionu biće predstavljena u okviru ministraskog pregleda "tekućih pitanja" i "poslednjih angažovanja EU na Zapadnim Balkanom".

Borelj će šefove diplomatija EU informisati i o situaciji u Venecueli, najnovimjim dešavanjima u Gruziji i Mjanamru.

Dve najznačajnije tačke na dnevnoim redu Saveta EU biće odnosi s Rusijom i Turskom.

Borelj će najpre ukratko predstaviti najnovija dešavanja u odnosima EU s Rusijom nakon brzog usvajanja sankcija prema odgovornim za hapšenje, krivično gonjenje i izricanje presude ruskom opozicionom političaru Alekseju Navalni.

Očekuje se i ministarska debata koja će poslužiti za uvod u stratešku raspravu o odnosima EU i Rusije planiranu za samit EU 25. i 26. marta.

Uoči Evropskog saveta od 25. i 26. marta 2021. godine, ministri će imati stratešku raspravu o trenutnom stanju odnosa EU i Turske, a odnos će proceniti i u širem kontekstu nedavnih dešavanja u istočnom Mediteranu i u drugim regionalnim pitanjima.

Tokom sastanak Savetra održaće se i neformalna video konferencija sa Visokom komesarkom UN za ljudska prava Mišel Bašle, koja će se fokusrati na stanje ljudskih prava u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu