"Moramo da se okrenemo jedni drugima"; "Tražiću pomoć od BiH kada nama bude trebalo"

Uoči sutrašnje posete Bosni i Hercegovini, Aleksandar Vučić je rekao da je veoma srećan što može da dođe u Sarajevo i da donese prve doze vakcina.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pročitajte još:

Vučić donosi vakcine u Sarajevo

Vučić: Dolazim sutra u Sarajevo, donosim nešto što pripada celom Balkanu; "Kada smo zajedno, možemo sve"

Rekao je da to nije pomoć, jer je to "nešto što pripada jednako svima nama", a Srbija je, kako kaže, "imala tu sreću da obezbedi više vakcina".

"To je ukupno 10.000 doza za BiH. Sutra 5.000 doza, a za koji dan još 5.000 doza. Mislim da je to posebno važno za zdravstvene radnike koji rade u crvenoj kovid-zoni u Bosni i Hercegovini. Moja poruka je da mi moramo da se okrenemo jedni drugima, da ne mislimo da su nam svi drugi značajniji, a da je važno koliko ćemo toga lošeg da kažemo o onima koji su nam najbliži", rekao je Vučić.

Podsetio je da je i ranije govorio o balkanskim narodima koji imaju ogromnu snagu, ogromnu moć kada su jedinstveni.

"To ne znači nikakve zajedničke države ili bilo šta, ali kada zajednički delujemo, kada zajednički istupamo - onda možemo sve. Da brinemo jedni o drugima, takođe. Biću srećan da ove vakcine mogu da koriste i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, bez ikakve razlike, a pomoći ćemo, ako to tako nazivamo, i u budućnosti. Biću isto tako slobodan da tražim od Bosne i Hercegovine pomoć u nekim drugim pitanjima kada nama bude trebalo. Tako prijatelji i komšije treba da razgovaraju jedni sa drugima", dodao je Vučić.

To je, kaže, njegova najvažnija sutrašnja poruka.

"Ja većih i važnijih poruka nemoguće da imam, jer ja mislim da smo mi učeni godinama da mora da se zahvaljujemo onima koji nam previše ne pomažu, a da nismo naučili da pogledamo onog sebi bližnjeg, svoje prijatelje i komšije. Mislim da je vreme da to počnemo da radimo", naveo je Vučić.

"Dobićemo valjda jednom i vakcine iz Kovaks sistema"

Komentarišući činjenicu da iz Kovaks sistema nisu stigle vakcine za zemlje Zapadnog Balkana, Vučić je kazao:

Prema njegovim rečima, u pitanju je "naš način razmišljanja, pitanje onoga šta hoćemo da postignemo".

"Da ne mislimo i ne verujemo da smo samo gubitnici. Već da kažemo: 'Da, mi smo pobednici, da mi smo bolji'. Pogledajte pojedinačno, a možemo i grupno, u čemu to nismo uspešniji od većine njih? Prosto samo je važno da radimo, da se trudimo i da stvorimo sistem. Kada napravimo sistem, kada uredimo javne finansije, kada jedni drugima pomažemo, mi smo sto puta jači", istakao je Vučić.

"Biću potpuno otvoren. Je li vi stvarno mislite da situacija u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli ili Bijeljini važnija za nekoga u Brondeu ili Broningenu, nego za nekoga u Beogradu ili Podgorici? Prosto, to svakako nije slučaj. Ali, ja govorim o svim našim greškama. Mi smo živeli u tome da govorimo da je kod nas sve loše, a da je kod drugih sve bolje. Mi smo, na primer, u Srbiji pokazali da možemo biti zemlja s najvećom stopom rasta. To može i BiH, to možemo svi, to mogu svi odavde, ali moramo da vratimo veru u sebe."

"Dobićemo valjda jednom i vakcine iz Kovaks sistema, ali, evo vam činjenice, prošlo je 65 dana kako su zemlje EU dobile prve vakcine, a mi na Zapadnom Balkanu nismo odatle primili nijednu vakcinu. Druga je stvar što smo se mi kao Srbija snašli, pa smo obezbedili i sa Istoka i sa Zapada 2,6 miliona vakcina. Ali, ja govorim o tome koliko svi misle na nas i najlepše govore, činjenica je da mi do sada nismo dobili", rekao je Vučić.

"Ne tražimo ništa od EU, ali ja onda tražim i ne želim da nas iko sputava da mi međusobnu saradnju razvijamo. Onda možemo da budemo u svemu najbolji. Pa da vidimo ko će da nas pretekne u drvnoj industriji, ko će da ima bolje poljoprivredne proizvode, bolju infrastrukturu od nas samih. Pa ćete videti da mi možemo da gradimo više puteva nego što ih grade mnogo veće evropske zemlje."

@Dakle, samo je važno da mi razumemo i da počnemo da verujemo u sebe. Da počnemo da verujemo u komšije i prijatelje. A ne da su nam oni najgori neprijatelji, a da verujemo u neke druge. Hvala im kad nam pomognu, mnogo su nam važni, ali oni nikada ne mogu da nam budu tako blizu", rekao je predsednik Srbije.

"Najvažnije jeste da gledamo na sadašnjost"

Upitan o tome da li je veme, posebno u vreme pandemije, da iza nas ostanu neki ratni narativi i politike koje više podsećaju na 19. vek, Vučić je rekao da ne moramo da ostavljamo prošlost po strani i da zaboravljamo šta je bilo, ali da je potrebno napraviti i korak dalje.

"Ne treba da zaboravljamo šta je bilo. Svaki od naših naroda ima svoje teške dane, ima svoje užasne žrtve, a ima i stvari kojima se ne bi uvek ponosio. Ali, ono što je za nas najvažnije jeste da gledamo na sadašnjost, da gledamo budućnost. Jer nećemo opstati. Svi će napustiti područje Balkana, svi će otići iz naših zemalja, a onda da se desetero ljudi bije oko dva kamena, nema nikavog smisla. Ali, ako budemo napravil da naši odnosi budu dobri, ako budemo uspeli da napravimo dobre sisteme, da sarađujemo i radimo jedni sa drugima, ne gledamo uvek u to ko je koje vere, onda sam siguran da možemo da postignemo najbolje rezultate", zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu