Sin Nenada Rašića pretučen u Gračanici - oglasio se Kurti

Gračanica -- Sin političara Nenada Rašića pretučen je danas u Lapljem Selu kod Gračanice, po završetku nastave i izlaska iz škole, potvrdio je Rašić za portal Reporteri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstok/Wiola Wiaderek
Foto: Shutterstok/Wiola Wiaderek

Nikolu Rašića, sina Nenada Rašića, tuklo je nekoliko osoba.

"Pretučen je, zdravstveno stanje dečaka je dobro", rekao je Rašić.

Osnovno tužilaštvo u Prištini, odlukom dežurnog tužioca, zadržalo je u pritvoru u trajanju od 48 časova osam lica, pod sumnjom da su učestvovali u tuči, saopšteno je iz Kosovske policije.

Usled tuče, osoba sa inicijalima N.R. zadobila je teške telesne povrede, koje su utvrđene veštačenjem, prenosi Kosovo onlajn.

Pritvoreni su C.Z, B.Z, M.R, D.N, M.J, D.T, L.K. i maloletnik, pod sumnjom da su počinili krivično delo „učestvovanje u tuči“, dodaje se u saopštenju.

Tužilac će, dodaje se, u zakonskom roku podneti zahtev za određivanje pritvora osumnjičenima.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije najoštije je večeras osudila i izrazila duboku zabrinutost zbog fizičkog napada na Nikolu Rašića, sina Nenada Rašića.

Kancelarija zahteva od pripadnika kosovske policije da bez odlaganja i oklevanja otkriju i procesuiraju počinioce ovog čina nasilja.

"Samo tako se može obezbediti sigurnost za pripadnike srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i poslati neophodna poruka o nultoj toleranciji na bilo koji oblik nasilja", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodaju da taj slučaj ne sme ostati samo jedan u nizu nerasvetljenih incidenata na Kosovu i Metohiji, posebno jer se na meti izgrednika našlo dete.

"Ovaj slučaj je i zadatak za međunarodnu zajednicu da na delu pokaže da je spremna i sposobna da ispuni svoju misiju i osigura bezbednost na Kosovu i Metohiji, kao i prostor za miran suživot svih zajednica", ističe se u saopštenju.

Kurti osudio napad

Prebijanje Nikole Rašića, sina lidera Progresivno demokratske partije Nenada Rašića, osudili su ambasador Ujedinjenog kraljevstva na Kosovu, Nikolas Abot i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Abot ocenjuje da su takva dela neprihvatljiva.

"Vest o napadu na sina Nenada Rašića je odvratna, bez obzira na motiv. Ova vrsta nasilja, bilo fizičkog ili verbalnog, neprihvatljiva je prema bilo kome, ali, posebno je šokantno da se to dogodilo mladoj osobi. Molim kosovsku policiju da brzo istraži incident i pronađe one koji su pokrenuli i učestvovali u ovom incidentu", rekao je on.

Kurti sa svoje strane ocenjuje da se radi o organizovanom napadu i da su motivi povezani sa njegovim ocem, Nenadom Rašićem.

Zatražio je da se slučaj reši što je pre moguće.

"Sa velikim žaljenjem smo primili vest da je danas u Gračanici 18-godišnji dečak Nikola Rašić zverski pretučen hladnim oružjem. Nikola je sin Nenada Rašića, poznatog srpskog demokratskog političara na Kosovu. Čini se da je ovaj razbojnički zločin nad Nikolom Rašićem organizovan i ima veze sa njegovim roditeljem koji se nije potčinio pritisku i pretnjama Srbije. Verovatno, pošto nisu mogli da zaplaše Nenada Rašića, pretukli su njegovog sina Nikolu", napisao je Kurti na fejsbuku.

On je pozvao agencije za sprovođenje zakona da hitno reše ovaj slučaj i privedu zločince pred lice pravde.

Napad na sina Nenada Rašića je osudila i Partija kosovskih Srba koja ocenjuje da je napad naručen iz Beograda i Srpske liste preko izmanipulisanih mladića srpske nacionalnosti.

Partija kosovskih Srba zahteva najoštriju i najbržu reakciju policijskih i pravosudnih organa na rasvetljavanju ovog zločina i kažnjavanje počinilaca.

Podseća se da je Oliver Ivanović politički linč platio svojim životom, Nikola Rašić svojim zubima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu