Kina reagovala: Vežbaju mišiće na nama

Američki nosač aviona "Teodor Ruzvelt" ušao u Južno kinesko more kako bi promovisao "slobodu plovidbe".

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.01.2021.

11:38

Kina reagovala: Vežbaju mišiće na nama
EPA-EFE STR

To je, pišu američki mediji, prva rutinska vežba od dolaska u Belu kuću predsednika Džoa Bajdena.

Nosač aviona je u subotu stigao u region, saopštila je indopacifička regionalna komanda, istog dana kada je Tajvan izvestio da su kineski avioni ušli u vazdušni prostor ostrva.

"Sjajno je ponovo biti u Južnom kineskom moru kako bismo sproveli rutinske operacije, promovisali slobodu mora i zaštitili naše saveznike i partnere", rekao je komandant nosača aviona, kontraadmiral Dag Verisimo.

Peking polaže pravo na gotovo sva ostrva u Južnom kineskom moru i redovno se žali na američke operacije u tom regionu.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da američke rutinske vežbe predstavljaju "demonstraciju sile koja ne vodi miru i stabilnosti u regionu".

Vežbe američke mornarice usledile su nakon što je nova administracija u subotu saopštila da je podrška Vašingtona Tajvanu i dalje "čvrsta" uprkos kineskim "pokušajima zastrašivanja".

Reč je o prvim izjavama vezano za Tajvan od stupanja na dužnost predsednika SAD Džoa Bajdena.

Prema tajvanskom ministarstvu odbrane, 13 kineskih aviona, uključujući osam bombardera i pet lovaca, ušlo je u subotu u prostor vazdušne odbrane ostrva, a Kina je juče poslala u isti sektor 15 aviona, od kojih tri bombardera i 12 lovaca.

I pored diplomatskih veza sa Pekingom, Vašington ostaje najvažnija vojna podrška Tajpeja.

Peking smatra Tajvan kineskom provincijom i preti da će ga vratiti silom u slučaju formalnog proglašenja nezavisnosti ili strane intervencije.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp učvrstio je odnose sa Tajpejom tokom diplomatskog i trgovinskog sukoba sa Kinom. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštava, nakon što je američka grupa nosača aviona uplovila u Južni kinesko more, da SAD često šalju brodove i avione da "vežbaju svoje mišiće".

"SAD često šalju nosače i brodova u Južno kinesko more kako bi vežbali mišiće. To ne doprinosi miru i stabilnosti u regionu", izjavio je portparol Ministarstva Džao Liđijan, prenosi Rojters.

Inače, Južno kinesko more već dugo je predmet sporenja između SAD i Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: