U Skupštini Srbije upravo je rečeno: Srbija nedovršena država, sa staljinističkim metodama

Beograd -- Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sanžaka Šaip Kamberi izjavio je danas u Narodnoj skupštini da je Srbija "nedovršena" država.

Podeli

Još uvek, kako kaže, nije razrešeno pitanje njene budućnosti i da zbog "teritorijalnih aspiracija koje su još uvek jake" Srbija nije u stanju da izvrši unutrašnju integraciju.

Kamberi je iskoristio dan za postavljanje poslaničkih pitanja i Međunarodni dan ljudskih prava da kaže i da je “ekstremni nacionalizam” koji je dominirao tokom 90tih godina u suštini promenio samo formu.

Reagovao je šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević koji je upitao da li bi neki Srbin mogao da na bilo kojoj teritoriji ili u bilo kojem parlamentu tako kako govori Šaip Kamberi u Skupštini Srbije.

“Naravno da ne bi. I to je poštovanje nacionalnih manjina”, rekao je Milićević.

Kamberi je takođe rekao i da se poštovanje ljudskih prava nikada nije nalazilo visoko na lestvici prioriteta države i da je nakon raspada Jugoslavije Srbija stvorila jednu nacionalnu homogenu državu što “isključuje kompromis sa manjinama”.

Dodao je da vlast stvara “paralelnu stvarnost”, da vređa protivnike “staljinističkim metodama” i da je diskriminacija svakodnevna u Srbiji.

Kaže i da su državne institucije pretvorene u “bastion naprednjaka” i da vlada ove godine nije uradila ništa da poboljša ljduska i manjinska prava.

“Trideset godina od pada jednopartijskog sistema Srbija je daleko od izgradnje modern, gradjanske i demokratske republike”, rekao je Kamberi i pitao vladu koje će mere preduzeti da se otklone prepreke koje sprečavaju Srbiju da postane član EU.

Milićević koji je odgovorio Kamberiju je takođe postavio pitanje i u vezi sa novim izjavama albanskim lobista i nove američke administracije koja promoviše nezavisnost takozvanog Kosova.

Milićević primećuje da je to ista retorika istih lobista koji imaju predrasude i mržnju.

“Tzv. Kosovo i ojačana Srbija nikako nisu jednaki. Srbija je geopolitički mnogo značajnija za SAD i to je ono što brine protagoniste kosovske nezvaisnosti”, rekaoje Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu