Dodikova najava "razdruživanja" Srba i Hrvata od BiH

Stranka demokratske akcije saopštila je da izjava srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika predstavlja direktan udar na Dejtonski sporazum.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.10.2020.

12:49

Dodikova najava
Ale_Mi/depostphotos

Dodik je za TV Pink izjavio da će Srbi i Hrvati zajedničkom izjavom ukazati kako BiH može da funkcioniše, a ako ta izjava ne bude prihvaćena, jedino rešenje je "razdruživanje" što, kako je rekao, "ne znači rat, osim ukoliko bi medjunarodni intervencionizam produkovao takvo nešto".

SDA je današnjim saopštenjem odgovorila da je "dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Dejtonu i zato Dodik, kao i svi ostali, ima obavezu da poštuje Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma".

SDA je upozorila da će "svaki Dodikov konkretan potez protiv Dejtonskog sporazuma značiti odustajanje od tog sporazuma, a samim time i vraćanje na stanje pre Dejtona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu".

Dodik bi morao znati da BiH nije nastala "udruživanjem", niti se može "razdružiti" - piše u SDA i podvlai da se "to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovine stanovništva".

SDA podseća da su srpsko-hrvatski pokušaji "razdruživanja" BiH - od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana, narodima BIH donosili samo ogromne tragedije.

"Na kraju, rezultat nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presudjivanje nosiocima takvih politika pred medjunarodnim sudovima", podsetila je SDA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: