Hrvatski ministar dva dana u Srbiji, kreće od Subotice

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.10.2020.

05:41

Hrvatski ministar dva dana u Srbiji, kreće od Subotice
EPA-EFE Christian Bruna

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, danas u Subotici počinje dvodnevnu poseti Srbiji.

"Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman boraviće u četvrtak, 15. oktobra, u Subotici, gde će se sastati sa predstavnicima hrvatske manjine i prisustvovati potpisivanju Ugovora o finansijskoj pomoći za realizaciju strateških projekata hrvatske nacionalne manjine", navodi se u odgovoru hrvatskog Ministarstva na upit Tanjuga.

Kako su naveli u tom ministarstvu, Radman će u Subotici prisustvovati i svečanom otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, kada će biti dodeljene i zahvalnice zaslužnima za postavljanje spomenika.

Spomenik je izliven od bronze, u prirodnoj veličini, a autor je akademski vajar iz Zagreba Bernard Pešorda.

U petak, 16. oktobra, rodna kuća bana Josipa Jelačića u Novom Sadu biće svečano predata na korišćenje Hrvatskom nacionalnom veću, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije i u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova.

Predsedniku Vučiću će tom prilikom biti predat projekat adaptacije unutrašnjosti Jelačićeve rodne kuće, u znak zahvalnosti za to što je, na njegovu inicijativu, Vlada Srbije obezbedila sredstva za otkup i obnovu kuće, te njeno stavljanje na raspolaganje hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Radman će prethodno prisustvovati misi u crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu.

Šef diplomatije Hrvatske će prisustvovati i svečanoj akademiji u atriju Biskupskog doma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: