Hrvatski ministar dva dana u Srbiji, kreće od Subotice

Beograd --

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Christian Bruna
EPA-EFE Christian Bruna

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, danas u Subotici počinje dvodnevnu poseti Srbiji.

"Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman boraviće u četvrtak, 15. oktobra, u Subotici, gde će se sastati sa predstavnicima hrvatske manjine i prisustvovati potpisivanju Ugovora o finansijskoj pomoći za realizaciju strateških projekata hrvatske nacionalne manjine", navodi se u odgovoru hrvatskog Ministarstva na upit Tanjuga.

Kako su naveli u tom ministarstvu, Radman će u Subotici prisustvovati i svečanom otkrivanju spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, kada će biti dodeljene i zahvalnice zaslužnima za postavljanje spomenika.

Spomenik je izliven od bronze, u prirodnoj veličini, a autor je akademski vajar iz Zagreba Bernard Pešorda.

U petak, 16. oktobra, rodna kuća bana Josipa Jelačića u Novom Sadu biće svečano predata na korišćenje Hrvatskom nacionalnom veću, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije i u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova.

Predsedniku Vučiću će tom prilikom biti predat projekat adaptacije unutrašnjosti Jelačićeve rodne kuće, u znak zahvalnosti za to što je, na njegovu inicijativu, Vlada Srbije obezbedila sredstva za otkup i obnovu kuće, te njeno stavljanje na raspolaganje hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Radman će prethodno prisustvovati misi u crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu.

Šef diplomatije Hrvatske će prisustvovati i svečanoj akademiji u atriju Biskupskog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 106 idi na stranu