Moskva: Situacija liči na haos

Kirgistan je zatvorio granice radi očuvanja bezbednosti, nakon poništenja rezultata parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

10:25

Moskva: Situacija liči na haos
Foto: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Podsetimo, ni nakon trodnevnog političkog haosa u Kirgistanu, opozicione stranke danas nisu uspele da se dogovore o formiranju nove vlade.

Nesuglasice su nastale oko kandidata za novog premijera.

U Kirgistanu su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima su četiri stranke prošle cenzus.

Dan kasnije u glavnom gradu Biškeku izbili su protesti pristalica stranaka koje nisu prošle cenzus.

Opozicione stranke i njihove pristalice zauzele su nekoliko vladinih zgrada, a izborna komisija je kasnije poništila rezultate izbora.

Iz nekih opozicionih stranaka zatražena je i smena predsednika Soronbaja Jenbekova i formiranje nove vlade, dok je grupa zakonodavaca sinoć proglasila smenu dosadašnjeg premijera Kubatbeta Boronova i imenovala Sadira Žaparova na njegovo mesto, preneo je AP.

Ipak, nekoliko opozicionih partija odbacilo je imenovanje Žaparova, pa se danas pojavio novi, njihov kandidat za premijera, mladi preduzetnik Tilek Toktogazijev.

U međuvremenu, oglasio se i Žaparov saopštenjem da je on legitimni premijer, da je već preuzeo premijerske obaveze, da obavlja redovne dužnosti i nastoji da koordiniše situaciju.

Pristalice dvojice kandidata za premijera okupile su se u centru Biškeka, a zakonodavci su u međuvremenu najavili novu rundu razgovora i apelovali da se strasti smire.

Jučerašnji protesti eskalirali su u sukobe sa policijom koji su trajali celu noć.

Predsednik je u zemlji

Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov je u Biškeku, izjavila je za TAS njegova portparolka Tolgonaj Stamalijev.

Ona je rekla da predsednik nastavlja da ispunjava svoje dužnosti i da trenutno lično pregovara sa predstavnicima svih političkih snaga u državi.

Tolgonaj Stamalijev nije precizirala gde se razgovori održavaju.

Ona je istakla da su napori vlasti usmereni na to da situacija u zemlji bude vraćena u legalne tokove. Kirgistan je zatvorio granice kako bi osigurao bezbednost s obzirom na nerede u kojima svrgnuta vlada, izjavio je ranije danas zamenik šefa saveta bezbednosti Omurbek Suvanalijev.

On je dodao da se najviši državni zvaničnici nisu pojavljivali u javnosti od početka protesta.

Pod pritiskom više hiljada demonstranata vlada u Kirgistanu podnela je ostavku, a Centralna izborna komisija poništila rezultate parlamentarnih izbora u zemlji.

Tokom noći parlament nije uspeo da obezbedi kvorum za zasedanje, što je dovelo do vakuuma u vlasti u Kirgistanu, preneo je Rojters.

Reagovala Rusija

Kremlj je danas upozorio da Kirgistan, u kome Rusija ima vazdušnu bazu, klizi u haos i da Moskva ima obavezu po postojećem sporazumu o bezbednosti da to spreči.

"Situacija liči na haos", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na sastanku.

Peskov je takođe potvrdio da je direktor ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov razgovarao sa novim vršiocem dužnosti bezbednosne službe Kirgistana, prenosi Rojters.

Parlament u Biškeku nije postigao kvorum na sednici noćas, što je ostavilo vakuum u vlasti u Kirgistanu, gde rivalske strane žele da dođu na vlast posle svrgavanja vlade.

Kirgistan: Snage bezbednosti traže od stranaka da razgovaraju

Kirgistanske snage bezbednosti zatražile su danas da sve političke stranke sednu da razgovaraju i obnove vladavinu zakona, saopštio je Državni odbor za nacionalnu bezbednost.

Snage bezbednosti neće dozvoliti da budu iskorišćene kao alat bilo koje stranke, naveli su oni u saopštenju usvojenom zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, vojnim rukovodstvom i drugim bezbednosnim telima, preneo je Rojters.

Pod pritiskom više hiljada demonstranata, vlada u Kirgistanu podnela je ostavku, a Centralna izborna komisija poništila je rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedelju.

Tokom noći parlament nije uspeo da obezbedi kvorum za zasedanje što je dovelo do vakuma u vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: