Albanski predsednik: Kosovo garant bezbednosti na Balkanu

Predsednik Albanije Iljir Meta, izjavio na 75. zasedanju UN, da bi članstvo Kosova u UN donelo korist ne samo Kosovu, već i celoj međunarodnoj zajednici.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2020.

08:44

Albanski predsednik: Kosovo garant bezbednosti na Balkanu
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

"Podstičemo i pozdravljamo činjenicu da albanski faktor nastavlja da podržava evropski i evroatlantski kurs u celom regionu, istovremeno jačajući regionalnu saradnju u dizajniranju i sprovođenju ambicioznih projekata“, rekao je Meta, pozdravljajući sporazum od 4. septembra u Vašingtonu.

"Pozdravljamo sporazum o ekonomskoj normalizaciji postignut između Kosova i Srbije, koji je posredovao i garantovao predsednik Sjedinjenih Država Donald Trump. I dalje se nadamo da će ovaj sporazum uneti novu dinamiku u odnose između Kosova i Srbije. Uz posredovanje Evropske unije, obe zemlje treba da iskoriste ovu priliku da postignu konačni i pravno obavezujući sporazum o uzajamnom priznavanju, kao i potpunu normalizaciju odnosa između njih“, izjavio je tokom svog govora Meta, a prenosi Kosovo online.

Nakon govora, Meta je rekao da Albanija snažno veruje da je Kosovo garant bezbednosti i stabilnosti na Balkanu.

"Kosovo je uspostavilo snažan ustavni i pravni okvir koji obezbeđuje neviđenu zaštitu manjinskih prava i njihovog kulturnog nasleđa. Ovo je u potpunosti dosledno i čak prevazilazi relevantni evropski pravni okvir u pogledu zaštite ljudskih prava. Danas je Kosovo član mnogih međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa. Članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije, donelo bi koristi ne samo Kosovu, već i celoj međunarodnoj zajednici“, rekao je Meta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: