Cure informacije iz državne obaveštajne službe; "Bure bez dna"

Beč -- Austrijska savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma nalazi se u krizi, pošto u javnost neprestano dospevaju informacije o novim skandalima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ John Moor
Ilustracija: Getty images/ John Moor

Ovaj put je investigativna platforma "Bure bez dna" (Faš ohne Boden) otkrila aferu koja bi mogla da ima posledice i po odlazećeg direktora, još pre nego što se "odmetne" u penziju.

Državno tužilaštvo trenutno vodi istragu protiv visokog službenika BVT koji je prosleđivao strogo tajne informacije iz jednog tajnog dokumenta u vezi sa istragom o kupovini aviona Eurofajter jednoj agentkinji.

Tužilaštvo polazi od toga da je obaveštajac za to dobijao i novac.

Visoki obaveštajac je prikupio veliku količinu informacije o jednom lobisti koji se bavi naoružanjem, pa je taj agent čak ilegalno pratio I članove porodice tog lica.

Prema platformi, on je te informacije prosleđivao dalje, a među njima su bila saznanja da ima kontakte sa vojnom obaveštajnom službom Austrije, sa nemačkim BND-om I izraelskim Mosadom, ali I dobar odnos sa dva savezna političara.

"Dodatni" posao svog službenika, koji je prodavao škakljive informacije fizičkim licima, internim organima BVT očigledno nije bio poznat. Istražni organi Savezne službe za borbu protiv korupcije (BAK) procenjuju da je na taj način službenik BVT između 2011.i 2016.dodatno zaradio do 100.000 evra.

BVT je u proteklih godinu dana uzdrman sa više velikih skandala.

Tako je otkriveno da je provera BVT od strane prijateljskih obaveštajnih službi iz članstva Bernski klub, kojem pripada i britanski MI6, pokazala da postoje ogromne bezbednosne rupe u IT sistemu, kao i bezbednosti zgrade austrijske obaveštajne službe.

Zatim se ispostavilo da je nemački konsultant, koji je bio angažovan za praćenje primene reforme BVT imao i odlične kontakte sa kompanijom Vajerkard (Wirecard), čiji Žypady— je izazvao buru u celom svetu.

strana 1 od 574 idi na stranu