Belorusija traži svoje lidere, ne bira između Zapada i RU

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta na vanrednom sastastanku ponovio da EU ne priznaje rezulatate predsedničkih izbora u Belorusiji.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2020.

12:35

Belorusija traži svoje lidere, ne bira između Zapada i RU
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

EP je osudio nasilje nad protestantima i pozvao na održavanje novih, slobodnih i demokratskih izbora u toj zemlji.

"Narod Belorusije ima pravo da slobodno i demokratski bira svoje lidere i odlučuje o svojoj budućnosti. Ovde se ne radi o izboru između Zapada i Rusije", kaže generalna sekretarka Evropske službe za spoljne poslove Helga Šmit.

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlameta Dejvid Mekalister kaže da je izborna kampanja u Belorusiji jasno pokazala želju za demokratskim promenama u zemlji, a da izveštaji domaćih posmatrača ukazuju da izbori nisu ispunili očekivane međunarodne standarde.

Prema njegovim rečima, manipulacija rezultatima izazvala je najveće proteste u Belorusiji od njene nezavisnosti na koje je vlast odgovorila estremnom brutalnošću.

Mekalister navodi da izveštaji govore da je najmanje troje protestanta poginulo, a da su uhapšeni podvrgnuti mučenju i zastrašivanju.

"Ne priznajemo rezultate izbora, osuđujemo brutalnost bezbednosnih snaga i podržavamo zahteva naroda belorusije za novim i slobodnim izborima pod nadzorom nezavisnih posmatrača kao što je OEBS", poručio je Mekalister.

Generalna sekretararka Evropske službe za spoljne poslove Helga Šmit naglašava da je Belorusija "blizak sused" i da je EU "važno šta se tamo dešava".

Ona naglašava da je i i ranje viđeno nasilje nad protestanitima u Belorusiji, ali da ovoga puta ono nije prizvelo rezultat koji su vlasti očekivale već je podstaklo na dalje mirne demostracije i "neviđenu mobilizaciju društva Belorusije".

"Protesti su jasan odgovor na falskifikovanje izbornih rezulata. Ljudi ne žele da se njihovi glasovi zanemaruju. Oni imaju jasna zahtev za slobodne, fer i demoktaske izbore”, kaže Šmit.

U Evropskom parlamentu podsećaju da su ministri i lideri EU odmah osudili nasilje nad demonstrantima u Belorusiji, pozvali na održavanje novih izbora, ali i na sankcionisanje odgovornih za brutalnost i falsifikovanje izbora.

Zahtevima Evropski parlament sada dodaje i puštanje svih privedenih tokom protesta kao i poziv za nacionalni dijalog u Belorusiji.

"Podržavamo nezavisnost Belorusije i njen suverenitet i protiv smo svih mešanja spolja", kaže Helga Šmit.

Ona naglašava da će se u narednim danima u Savetu EU razgovarati o odnosima sa Belorusijom koji, kako navodi, moraju biti zasnovani na zajedničkim vrednostima, demokratiji i vladavini prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: