Darko Šarić proglašen krivim, osuđen na devet godina za pranje 20 miliona evra

Beograd -- Specijalni sud u Beogradu proglasio je krivim Darka Šarića jer je sa saradnicima u Srbiji oprao više od 20 miliona evra prljavog novca.

Izvor: Tanjug
Podeli
suwannar1981/depositphotos
suwannar1981/depositphotos

Veruje se da je taj novac stečen krijumčarenjem kokaina.

Šarić je osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina, kao organizator grupe.

Njegovi saradnici osuđeni su na kazne od dve do sedam godina zatvora, jedna optužena je oslobođena od optužbi, dok je protiv dvojice optužba odbijena.

Nebojša Jestrović osuđen je na pet godina zatvora, nekadašnji Šarićev advokat Radovan Šrtbac na sedam godina zatvora, dok su na po četiri godine osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.

Na po tri godine zatvora osuđeni su Arguš Erdinć i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić.

Supruga advokata Štrpca, Dubravka Šrtbac oslobođena je optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok je protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića sud odbio optužbu.

Šariću je za pranje novca izrečena kazna od sedam godina, a za podstrekavanje drugih na pranje novca četiri godine zatvora, a kao jedinstvenu kaznu sud mu je izrekao devet godina.

Proglašen je krivim jer je prljav novac kriminalne grupe od šverca kokaina investirao u legalne tokove, naveo je pored ostalog sudija Siniša Petrović, napominjući da je sve rađeno po prethodnom dogovoru i sa znanjem Šarića.

Šarić nije prisustvovao izricanju presude, po sopstvenoj želji da ne bude privođen iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi u pritvoru od marta 2014. godine, kada se predao srpskim vlasnima nakon višegodišnjeg bekstva.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Presuda je doneta većinom glasova tročlanog sudskog veća.

Za krivično delo pranje novca za koje se Šarić i ostali terete zaprećena je kazna do 12 godina zatvora. Za udruživanje u kriminalnu grupu do pet godina.

Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih prijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje novca, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Šariću na teret i troškovi, plus oduzeta "prljava" imovina

Sud je takođe naložio presudom oduzimanje imovine pribavljene krivičnim delom i to: privredno društvo „Mladi borac“ Sonta, “Jedinstvo“ Gajdoba, „Mitrosrem“ Sremska Mitrovica, UTP „Putnik“ a.d. Novi Sad, HTDP „Vojvodina“ Novi Sad, „Bratstvo“ Preševo, „Danzo invest“, imovina „AMC Zvezda“ iz Pančeva - konkretno magacinski prostor u Ulici Stevana Šupljikca broj 88 i pravo korišćenja prateće katastarske parcele broj 1976/4 KO Pančevo i tri stambena objekta u Beogradu, na uglu Juhorske i Danteove ulice, na katastarskim parcelama broj 1415/3 i 1330/4, upisanim u popisnom listu broj 6806 KO Beograd 2.

Okrivljeni su takođe obavezani da nadoknade troškove krivičnog postupka , pod pretnjom prinudnog izvršenja, a odluka o visini troškova krivičnog postupka će biti doneta u formi posebnog rešenja kada se pribave tačni i precizni podaci o njihovoj visini, saopštio je sud nakon izricanja presude.

U saopštenju se dalje navodi da se svi osuđeni obavezuju da na ime paušala plate sudu iznos od po 50.000 dinara u roku od 15 dana od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Troškovi krivičnog postupka za okrivljene kojima je optužba odbijena i koji su oslobođeni optužbe padaju na teret budžetskih sredstava suda, navodi sud.

Podseća da se u ovom postupku optuženi terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010. godine.

Prljav novac kriminalne grupe, koju je 2008. godine oformio okrivljeni Darko Šaric sa više drugih lica, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina i droga, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo.

To su, kako smatra sud, radili tako što su navedenom periodu vršili konverziju i prenos imovine, investirajući prljav novac u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti na teritoriji Srbije, kao i finansiranjem poslovanja tako kupljenih i preuzetih preduzeća, a sve u cilju prevođenja prljavog novca u legalne tokove i prikrivanje njegovog nezakonitog porekla i stvarnog vlasništva.

U ovom procesu sud je postupao po više optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal koje su sukcesivno, u različitim vremenskim razmacima, dostavljane sudu i to tako da je poslednja od njih dostavljena 21. februara 2014. godine.

Za krivično delo pranje para za koje se Šarić i ostali terete zaprećena je kazna do 12 godina zatvora. Za udruživanje u kriminalnu grupu do pet godina.

Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.