U Surdulici više nema mesta, pokrenuta akcija prikupljanja novca za kovid bolnicu

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici, koja je od 29. juna prešla u kovid sistem, trenutno su hospitalizovana 63 pacijenta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Christian Bruna
Ilustracija: EPA-EFE/Christian Bruna

To je ujedno i maksimalni kapacitet za kovid pacijente, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Slaviša Kostić.

Kako je naveo, početni kapaciteti za kovid pacijente bili su 32 kreveta, ali kako se broj zaraženih povećao, duplirani su i sada su puni.

"Sada su smeštena 63 pacijenta sa teškim oblicima upale pluća, što je maksimalni kapacitet za kovid bolesnike. Pored postojeće medicinske opreme kojom raspolaže, nedostaje oprema za hitno lečenje sve većeg broja obolelih od koronavirusa, jer svakog dana rastu zahtevi za smeštaj novih pacijenata", istakao je Kostić, prenosi portal Jugmedia.

Lekarski tim za celu bolnicu u Surdulici čini devet lekara specijalista, od kojih je njih četvoro angažovano na Kovid odeljenju, što tamošnji zdravstveni radnici zbog sve većeg broja pacijenata i manjka opreme sve teže podnose.

Vranjsko Udruženje Odbor za ljudska prava pokrenulo je akciju prikupljanja novca za nabavku neophodne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene radnike i obolele, a neophodan budžet za nabavku opreme je 638.000 dinara.

Ta akcija će trajati narednih 57 dana, a oprema će biti namenski korišćena u delu kovid bolnice i doprineće efikasnijem lečenju bolesnika, ali i održanju bezbednog rada i lečenja neinficiranih pacijenata.

Bolnici za plućne bolesti u Surdulici potrebna su dva prenosiva EKG aparata, 10 pulsnih oksimetra, triskontaktna termometra, 20 toplomera i rukavice za jednokratnu upotrebu.

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, trenutno ima i 64 pacijenata koji nisu zaraženi virusom korona, a u ambulanti se dnevno pregleda i više od 40 pacijenata sa područja sedam opština juga Srbije.

Pokrenuta akcija prikupljanja novca za kupovinu opreme za kovid bolnicu

Oni koji žele da surduličkom kovid centru pomognu u borbi protiv epidemije koronavirusa, novac mogu donirati onlajn preko platforme donacije.rs i slanjem SMS-a na 7300 (cena jedne poruke je 200 dinara).

strana 1 od 249 idi na stranu