Lukašenko o ukrajinskom scenariju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je ta zemlja osujetila inostranu zaveru sa ciljem destabilizacije zemlje.

Izvor: B92

Petak, 19.06.2020.

13:28

Lukašenko o ukrajinskom scenariju
Foto: Tanjug/ TATYANA ZENKOVICH

U Belorusiji su za avgust zakazani predsednički izbori, a Lukašenkova izjava dolazi u kontekstu tog političkog događaja, ali i dan nakon što je hapšenje njegovog glavnog političkog rivala izazvalo proteste u zemlji.

Postojao je veliki plan da se podstakne revolucija slična uličnim protestima na Majdanu u Ukrajini 2014. godine, rekao je Lukašenko, preneo je Rojters.

On je naveo da su političke snage i sa zapada i sa istoka koncentrisale svoje interese na Belorusiju i da su određene snage intenzivirale svoje napore, prenela je zvanična beloruska novinska agencija Belta.

"To je bio cilj. Maske su skinute ne samo sa ovdašnjih marioneta, već i sa marioneta koje sede van Belorusije", rekao je Lukašenko.

Glavni rival beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka Viktor Barabiko uhapšen je juče i optužen za izvlačenje preko 380 miliona dolara iz zemlje.

Babariko, koga mnogi smatraju glavnim izazivačem Lukašenka na izborima zakazanim za 9. avgust, bio je direktan organizator i vođa nelegalnih aktivnosti, izjavio je na državnoj televiziji šef Odbora za državnu kontrolu (KGC) Ivan Tertel.

Babariko je optužen da je pokušao da utiče na svedoke, za skrivanje prethodnih zločIna i iznošenje 430 miliona dolara iz Belorusije pranjem novca, rekao je Tertel.

Stotine ljudi izašle su na ulice Minska u znak solidarnosti sa Babarikom i ostalim protivnicima Lukašenka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: