Češka proterala ruske diplomate zbog glasina o trovanju: Nepoželjni ste

Češka je u petak objavila da je proterala dvoje ruskih diplomata.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2020.

17:45

Češka proterala ruske diplomate zbog glasina o trovanju: Nepoželjni ste
Ilustracija: Depositphotos/ tom.griger

To je učinjeno nakon što je utvrđeno da je jedan zaposleni u ruskoj ambasadi širio glasine o planu trovanja čeških političara.

"Jedan radnik Ambasade Rusije namerno je tajnoj službi poslao izmišljene informacije o planiranom napadu na češke političare", rekao je premijer Andrej Babiš novinarima, piše Jutarnji list.

"Preduzeli smo odgovarajuće i primerene mere i proglasili dvoje zaposlenih u ambasadi nepoželjnima", dodao je, ne otkrivajući njihove funkcije niti identitet.

Babiš je objasnio da su lažne informacije o pretnji trovanja rezultat internih sukoba u ruskoj ambasadi.

Češki nedeljnik "Respekt" objavio je u aprilu, pozivajući se na obaveštajne izvore, da je jedan ruski državljanin s diplomatskim pasošem nedavno stigao u Prag sa otrovom..

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdio je da je reč o "dezinformaciji".

U vreme objave članka u "Respektu", trojica praških političara – gradonačelnik Zdenek Hrib, predsednik šestog okruga Ondrej Kolar i predsednik okruga Reporje Pavel Novotni dobili su policijsku zaštitu jer su se, po pisanju medija, zamerili Rusiji.

Kolar je u aprilu naložio uklanjanje kipa generala Ivana Koneva, koji je predvodio jedinice Crvene armije koje su oslobodile Prag od nacista 1945., ali kojeg mnogi Česi smatraju simbolom sovjetske opresije.

Hrib je podržao promenu imena trga u Pragu na kojem se nalazi Ambasada Rusije u Trg Borisa Nemcova, ruskog opozicionog vođe ubijenog 2015.

U Novotnevom okrugu postavljen je pak spomenik vojsci generala Andreja Vlasova, koju su činili sovjetski vojnici koje su zarobili nacisti i koji su se borili na strani Nemaca da bi se pred sam kraj rata okrenuli protiv njih i pomogli u oslobađanju Praga u maju 1945.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: