"Ponašanje Prištine iziskuje oštru reakciju međunarodne zajednice"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko razgovarali su o novoj odluci prištinske vlade.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Oni su se usaglasili da odluka kosovske vlade o uvozu srpske robe iziskuje "oštru i odlučnu reakciju" međunarodne zajednice.

Đurić i Bocan Harčenko su na sastanku "razmotrili situaciju posle uvodjenja blokade Prištine na teretni saobraćaj i promet robe iz centralne Srbije", saopštila je Kancelarija za Kosovo.

Vlada Kosova je u subotu odlučila da u pratećim dokumentima za robu iz Srbije mora da piše da se ona izvozi u "Republiku Kosovo".

Đurić je Bocan Harčenku rekao da je Srbija opredeljena za dijalog o trajnom i održivom rešenju kosovskog pitanja i da je "dosledno na stanovištu da se to rešenje može tražiti isključivo u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustava Srbije", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Đurić je ruskog ambasadora "informisao o problemima i položaju Srba" na Kosovu i zahvalio mu "na bratskoj podršci koju Rusija pruža Srbiji u nastojanjima da se u međunarodnoj areni izbori za svoje državne i nacionalne interese i zaštitu svog naroda" na Kosovu.

Prijateljstvo Srbije i Rusije je "trajno i nesalomivo", rekao je Đurić, izrazivši uverenje da će biti "dodatno učvršćeno saradnjom dve države i prijateljstvom (srpskog i ruskog) predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Đurić čestitao Bocan Harčenku 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i izrazio zadovoljstvo zato što je Srbija pozvana da na najvišem nivou bude predstavljena na vojnoj paradi u Moskvi 24. juna.

strana 1 od 80 idi na stranu