"Vreme je za aneksiju"

Benjamin Netanjahu izjavio je u parlamentu, pred polaganje zakletve nove vlade jedinstva da "je vreme" za aneksiju delova okupirane Zapadne obale.

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2020.

14:33

GALI TIBBON / POOL

"Istina je da se na tim teritorijama rodio i razvio jevrejski narod. Vreme je da se primeni izraelski zakon i ispiše novo slavno poglavlje u istoriji cionizma", rekao je premijer Izraela.

Na osnovu koalicionog sporazuma o podeli vlasti između Netanjahua i njegovog bivšeg rivala, sada partnera, Benija Ganca, 1. jula se planira predstavljanje strategije o primeni plana SAD za rešenje izraelsko palestinskog sukoba.

Palestinci su odbacili taj plan koji predviđa izraelsku aneksiju doline Jordan i jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji okupiranoj 1967. godine.

U poslednjoj deceniji broj stanovnika u jevrejskim naseljima je porastao za 50 odsto, na preko 450.000.

Na Zapadnoj obali živi 2,5 miliona Palestinaca koji se često sukobljavaju s izraelskim snagama.

O aneksiji su izraelski lideri razgovarali u sredu sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom za vreme njegove kratke posete Jerusalimu.

Palestinci i susedni Jordan su već upozorili na posledice ostvarenja takvog plana.

Većina zemalja Evropske unije takođe hoće da ubedi Izrael da odustane od aneksije kako ne bi morale da kažnjavaju tu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: