Preminule tri osobe; "Struka jednoglasno za ukidanje vanrednog stanja"

U poslednja 24 sata preminule su tri osobe, rečeno je na konferenciji za medije o koronavirusu u Srbiji koju možete da pogledate u video-snimku.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2020.

14:35

Default images

Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević, smrtnost u Srbiji iznosi 2,07 posto. Na pitanje do kada će važiti socijalna distanca, ona navodi da je to i dalje osnovna mera.

"Za nas je osnovna mera fizička distanca sve dok virus postoji u populaciji", kaže i dodaje da su "nošenje maski u zavorenim prostorima, i sve mere koje izgledaju banalno kao provetravanje prostorija i pranje ruku bitne". Kako ona dalje navodi, virus je oslabio, ali ne smemo da zaboravimo na njega.

Dr Kon je naveo da se insistira na poštovanju mera, posebno kada je u pitanju gradski prevoz. "U autobus se može samo sa maskama i rukavicama, to svi zaposleni moraju da znaju", rekao je.

Na pitanje da li je struka jednoglasno bila za ukidanje vanrednog stanja navode da nisu imali dileme.

"Sve naše stručne odluke su bile jednoglasne", kaže dr Kisić Tepavčević, a dr Kon dodaje da je samo pitanje kada je pogodan trenutak i da se već znalo da će se u periodu 9. i 10. nedelje ukinuti vanredno stanje.

"Nikakve dileme nismo imali", kaže dr Kon.

Bez obzira na ukidanje vanrednog stanja, i dalje će biti aktivan epidemiološki nadzor.

Komentarišući izjave doktora Nestorovića, dr Kisić Tepavčević kaže da je Nestorović optimističniji, ali da ništa što je rekao nije neistinito. Podsetimo, dr Nestorović je ranije jutros izjavio da je epidemija koronavirusa već gotova,

"To su mišljenja jednog vrsnog kliničara", kaže ona. "Podaci koje pratimo idu u tom pravcu", rekla je. Dodaje i da bi bilo neodgovorno zaraziti se namerno u 21. veku i da se to nikad ne može preporučiti.

Dr Kon dodaje da "epidemiolog ne može da kaže da je epidemija gotova kad ima 114 zaraženih, kliničar može". On smatra i da vraćanje u svakodnevni život nije prebrzo.

"Ipak se drže distance, ljudi idu po dvoje, kafići jesu puni, ali postoji distanca", kaže.

Indikacije za testiranje ostaju iste, bez obzira na to da li je vanredno stanje, uz mogućnosti da se proširuju, posebno za putovanja.

Drugi talas, prema rečima dr Kisić Tepavčević, jeste nešto što će se dogoditi. Dodaje da smo svi spremni, da već znamo kako da se ponašamo, a mnogi su stekli i imunitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: