Sud imao pune ruke posla tokom vanrednog stanja - kažnjeno skoro 6.000 ljudi

Od uvođenja vanrednog stanja i policijskog časa, prekršajni sudovi u Srbiji izrekli su novčane kazne za ukupno 5.689 građana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Kuzmafoto
Foto: Depositphotos/Kuzmafoto

Među osuđenima je 1.675 građana starijih od 65 godina koji su prekršili meru zabrane napuštanja stana, kao i 4.347 mlađih od 65 koji su prekršili zabranu kretanja tokom policijskog časa, rečeno je Tanjugu u pravosudnim organima.

Zbog izvođenja kućnih ljubimaca mimo propisanog vremena kažnjene su ukupno 34 osobe, dok je 41 kažnjena zbog okupljanja više od dve osobe na javnom mestu.

Zbog poseta parkovima, pre ukidanja ove mere, kažnjeno je ukupno 47 ljudi, dok je zbog kršenja propisa o sahranama na kojima je dozvoljeno prisustvo najviše 10 osoba, kažnjeno ukupno 12.

Prema podacima prekršajnih sudova širom Srbije, izrečeno je ukupno 278.063.020 dinara novčanih kazni.

Svi ovi prekršaji ustanovljeni su Uredbom o ograničenju i zabrani kretanja od 21. marta, koja će prestati da važi danom ukidanja vanrednog stanja, što je najavljeno od četvrtka.

Uredbom Vlade pobrojane radnje su predviđene kao prekršaji za koje se može izreći kazna od 50.000 do 150.000 dinara, a sudovi su za prvo kršenje Uredbe izricali mahom minimum kazne, a za svako sledeće po 100.000 dinara ili više.

U nekim slučajevima izrečene novčane kazne građani su odmah platili, dok će ostale naplatu čekati nakon pravosnažnosti presuda, jer građani imaju pravo da ulože žalbe Prekršajnom apelacionom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu