Država koja se graniči sa Kinom ima 95 miliona stanovnika, 262 obolela i nijedan smrtni slučaj od koronavirusa

Kao zemlja koja nema nijedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale SZO.

Izvor: Index/Hina
Podeli
Tanjug/AP Photo/Hau Dinh
Tanjug/AP Photo/Hau Dinh

Može da služi kao primer države koja je uspela da obuzda pandemiju.

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim merama poput raširenog testiranja i strogim karantinom, te društvenim jedinstvom zasad izbegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Evropu i Sjedinjene Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču Univerziteta Džon Hopkins je 262, u zemlji koja ima više od 95 miliona stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi. Država je zasad sprovela više od 121.000 testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od kovida 19, a stopa zaraze znatno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik SZO za Vijetnam, veruje kako je za njegov uspeh ključno bilo rano delovanje.

„Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vežba procene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini“, ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu kovida 19, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio celu državu u karantinu, mnogo brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija, koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo meriti u hiljadama.

Vlade u svetu uvode karantine da bi se bolje nosile s postojećim epidemijama. Vijetnam je to učinio kako bi sprečio nacionalnu krizu koja se može izbeći.

Velik deo vijetnamskog uspeha može se pripisati njegovom društvenom jedinstvu.

Glavni sekretar vijetnamske Komunističke partije Ngujen Sjan Fuc nedavno je borbu protiv zaraze proglasio „prolećnom opštom ofanzivom 2020“, što je namerna referenca na ključnu „Tet ofanzivu“ iz 1968. koju je Vijetkong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je rezultirala povlačenjem američke vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu