Glavno žarište u Austriji, a moguće i u Evropi, stavljeno u karantin: Danima vršen pritisak na provinciju

Cela austrijska provincija Tirol sa oko 750.000 stanovnika u sredu je stavljena u karantin.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2020.

00:06

Glavno žarište u Austriji, a moguće i u Evropi, stavljeno u karantin: Danima vršen pritisak na provinciju
EPA-EFE/JAN HETFLEISCH

Provincija je izolovana od drugih krajeva Austrije zbog jake epidemije koronavirusa u toj alpskoj oblasti, javile su lokalne vlasti.

Tirol je glavno žarište bolesti kovid 19 u Austriji sa 474 zaraženih od 1.646 u celoj zemlji, gde je umrlo pet osoba.

Već nekoliko dana pritisak je rastao na tu provinciju, poznatu po svojim ski-centrima, pokretačima lokalne privrede. Regionalne vlasti izdale su saopštenje da se u karantin stavljaju 279 opština u Tirolu. To znači da stanovnici sem za ekstremnu potrebu ne treba da napuste svoju opštinu niti izlaze iz teritorije provincije, u koju neće moći da uđu ljudi spolja.

"Izolovanje Tirola je apsolutno potrebno zato što želimo da sprečimo da se virus širi iz Tirola i takođe želimo i sebe više da zaštitimo", napisao je u saopštenju predsednik te oblasti. Tu se nalazi više poznatih centara za zimske sportove kao što je Kicbil.

U jednom od tih ski-centara u opštini Išgl, nekoliko stotina turista zaraženo je početkom marta.

Virus je izvezen kada su se brojni skijaši vratili u svoje zemlje posle odmora. U Danskoj i Norveškoj više stotine slučajeva pozitivnih na virus imaju veze sa Tirolom. Sa tim žarištem povezuju se zaraženi u Švedskoj, na Islandu, u Nemačkoj i čak u Kanadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: