"Srbe optužuju za Srebrenicu, a o Oluji se ćuti"

U engleskim medijima Srebrenica se prikazuje kao najgnusniji zločin na evropskoj teritoriji posle 1945.

Izvor: Tanjug
Podeli
 Ilustracija: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC, ariva
Ilustracija: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC, ariva

Ovo kaže direktorka londonske Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust Dragana Tomašević i dodaje da se pritom ne pominje ni operacija "Oluja" ni pogrom u Bratuncu i Podrinju.

Tomašević, koja je 7. februara u Londonu organizovala obeležavanje Dana sećanja na srpske žrtve ustaškog zločina u NDH, rekla je u izjavi za medije da je na Dan sećanja na žrtve Holokausta u Londonu srpski narod prikazan isključivo u svetlu počinitelja, a ne žrtve genocida, prenosi "Politika".

"Dan sećanja na žrtve Holokausta u Londonu obuhvata i sve genocide posle Drugog svetskog rata, a na centralnoj komemoraciji ovog 27. januara, nažalost, nisu spomenute srpske žrtve ustaškog genocida, ali su zato pominjani Srbi koji su počinili 'genocid' u Srebrenici", ukazuje Tomašević.

Ona je dodala da je srpskoj dijaspori sve teže da se nosi sa ovim vidom diskriminacije i sve veće srbofobije na Zapadu koja se, kako je navela, ogleda u medijima, školskoj lektiri, vestima...

Tomašević je ocenila da je problem što u maticama (u Srbiji i Republici Srpskoj) ne postoji institucionalno i strateški organizovana politika za negovanje, očuvanje i širenje kulture sećanja na sopstvenu istoriju, što dovodi do sve jačeg prisustva, ne samo revizionizma, već i distorzije istorijskih činjenica.

Ukazala je i da mala i samonikla udruženja, poput njene fondacije, nisu u stanju da se nose sa ovim problemima, bez institucionalne pomoći.

Ona je predložila da Srbija, s obzirom na to da, kako je navela, malo kaska za ostatkom sveta, a budući da su Jevreji i Jermeni napravili jednu jako solidnu konstrukciju za očuvanje kulture sećanja, može jednostavno da prekopira tu matricu.

"Za početak država (bilo koja) mogla bi osnovati instituciju za prikupljanje, arhiviranje, prikazivanje, istraživanje i edukovanje, a koja bi bila na državnom budžetu i nezavisna od bilo koje vladajuće stranke i političke vlasti", rekla je Tomašević.

Ukazala je i da postoje srpsko-britanska udruženja koja se zaista trude da promene preovlađujuće javno mnjenje i da pokažu srpski narod u drugom svetlu, ali nemaju podršku britanskih "mejnstrim medija".

Zbog toga većina njih deluje na lokalnom nivou, zaključuje Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu