Svečana ceremonija dodele ordenja povodom Sretenja VIDEO

Povodom Dana državnosti održava se ceremonija u Predsedništvu tokom koje će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovati zaslužne pojedince i institucije.

Izvor: B92

Subota, 15.02.2020.

13:22

Svečana ceremonija dodele ordenja povodom Sretenja VIDEO

Među dobitnicima su zaslužni iz sfera medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije, a ceremonija je započeta himnom Srbije "Bože pravde" u izvođenju hora Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

View this post on Instagram

"Èestitam veliki državni i nacionalni, ali i crkveni praznik Sretenje Gospodnje, veliki dan u našoj istoriji i važan dan za našu zemlju. Kažu da je u revoluciji najteže napisati kraj, a Srbija je to uradila na najlepši naèin. Srpska revolucija je bila borba za slobodu. Danas smo deo slobodnog i demokratskog sveta. Za nas neuspeh ne postoji kao opcija. Moramo da uèinimo sve da naše ljude vratimo u našu Srbiju. Moramo da budemo postojani i snažni i da kažemo da su za nas mir i stabilnost jedini izbor. Našem narodu ma gde da živi potrebna je Srbija, koja radi i napreduje. Moramo da ljubimo zemlju svoje dece, a ne svojih pradedova. Živela sloboda, živela Srbija!"

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Češke Miloš Zeman, koji nije moga da dođe kao i Handke, odlikovan je ordenom Republike na lenti.

Orden Karađođeve zvezde dobili su nobelovac Peter Handke i David Vujović, poslednji preživeli član "srpske sedmorke", grupe koja je radila na programu "Apolo"

Karađorđeva zvezda drugog reda dodeljena je profesorki biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, prof. dr Gordani Vunjak Novaković, dok je isti orden trećeg stepena pripao urologu akademiku Jovanu Hadži Đokiću i vaskularnom hirurgu prof. dr Lazaru Davidoviću

Sretenjski orden prvog stepena dobio je Medicinski fakultet u Beogradu, koji će ove godine obeležiti stogodišnjicu osnivanja. Orden je dodeljen i Dušanu Kovačeviću, kao i Sportskom društvu "Radnički" i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz Asprovalta u Grčkoj.

Isti orden drugog stepena dobile su Treća beogradska, gimnazija u Leskovcu i Narodna biblioteka "Stevan Sremac" iz Niša, dok je to priznanje trećeg stepena dodeljeno Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici, Đorđu Kadijeviću, Milovanu Vitezoviću i "Politikinom zabavniku".

To priznanje dobiće i novine "Jedinstvo" sa Kosova i Metohije, Istorijski arhiv Beograda, Narodni muzej u Leskovc, Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", Kulturno-umetničko društvo "Gradimir" i arheolog dr Marko Popović.

Dobitnik zlatne medalje za hrabrost "Miloš Obilić" Slavoljub Stojadinović, profesor iz Velike Plane, dobitnik Svetosavke nagrade, kao i En Pešić.

Dobitnici zlatnih medalja zlatnih medalja za zasluge su, između ostalih, Anri Lakaj, predsednik Memorijala Solunskog fronta, glumica Mira Banjac, kompozitor Radoslav Grajić, teniski trener Nikola Pilić, novinarka RTS i autorka filma "Ratne priče sa Košara" Slađana Zarić.

Peti bataljon Vojne policije Kopnene vojske Srbije, koji je 1999, branio državnu granicu na karaulama Paštrik i Košare, dobio je orden belog orla sa mačevima prvog stepena zajedno sa Vojnom akademijom i Davidom Vujićem, dok je Vojna gimnazija dobila isti orden ali trećeg stepena.

Odlikovanje posthumno je dodeljeno i pevaču narodne muzike Šabanu Šauliću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: